Most a kormány ellen felszólaló tanárnőt találta meg a Hír Tv

Újabb fronton támad a Hír Tv az utóbbi idők kormányellenes tüntetői ellen. Most Nagy Emília középiskolai tanárt kereste fel a televízió stábja munkahelyén, egy budapesti középiskolában. Nagy a Közfelháborodás napja nevű tüntetésen szólalt fel november 17-én, három, oktatási kérdéseket képviselő civil szervezet nevében, és többek között arról beszélt, hogy a kormány oktatáspolitikája megbukott.

Nagy egy kollégáinak írt levélben mesélte el, hogy mi történt ma a munkahelyén. Ezt küldte el nekünk is, mert szerinte jelenleg a legjobb amit tehet, ha a nyilvánossághoz fordul, mielőtt bármi megjelenne róla a Hír Tv-ben.

Nagy Emília a novemberi tüntetésen (Marjai János/MTI)

Beszámolója szerint a tévés stáb kedden jelent meg a középiskolánál, ahol  dolgozik. Az igazgatóhelyettes megpróbálta feltartóztatni őket, mondván, hogy nincs forgatási engedélyük, ami nélkül nem lehet semmit rögzíteni egy iskolában, de a Hír Tv riportere, Juhász Annamária bejutott Nagy irodájába, ahol éppen tucatnyi gyerek nézte át a dolgozatát. 

Nagy leírása szerint utána ez a párbeszéd zajlott le közte és a riporter között:

"- Juhász Annamária vagyok a HírTv-től, szeretnénk egy rövid riportot készíteni önnel.
- Van erre engedélyük? Ez itt egy állami fenntartású iskola.
- És ha magánemberként kérdeznének?
- Miért kérdeznének engem magánemberként, hiszen nyilván nem magánemberi mivoltomban találtak rám, hanem a fellépésem miatt, amit nem mint magánember tettem, hanem 3 szervezet nevében léptem a színre.
- És mint magánember nem nyilatkozna?
- Jól értettem, hogy a HírTv-től jöttek?
- Igen.
- Akkor semmiképpen sem.
- Miért?
-Egyrészt azért, mert már mindenki tudja, aki szeretné, hogy a nyilatkozatok tartalmát éppen ellenkezőjére fordítják (itt a riporternő gúnyosan mosolygott), másrészt azért, mert ha csak azt tapasztalom, amit most önökből látok, akkor az jut eszembe, hogy - bár nem értek a sajtóetikához - az önök fellépése súlyosan beleütközik a sajtóetikába.
De ilyen nehéz időkben, hogy ne hivatkozzam sajtóetikára, számomra még súlyosabb, hogy pl. ön hogy tudja összeegyeztetni ezt az egészet saját emberi méltóságával? Hol van az emberi morál?
- Szóval nem?
- Semmiképpen sem."

Ezután távoztak az iskolából. Péntek délután Nagyot már keresték az iskolából, mondván, hogy a Hír Tv valami információhoz jutott személyével kapcsolatban, és azt szeretnék ellenőrizni az igazgatónál. Az igazgató ekkor már nem volt benn, ezután kerülhetett sor a keddi jelenetre.

Nem sokkal a Hír Tv stábjának távozása után érkezett meg az iskolába egy megkeresés, amit a Hír Tv küldött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ központi sajtóosztályának, és az ekkor jutott el az iskolához. Ebben engedélyt kértek interjúhoz Nagy Emiliával és az igazgatóval, mert úgy tudják, Nagy ellen vádat emeltek egy csalási ügyben.

Nagy elmondta, hogy soha nem emeltek ellene vádat semmilyen hasonló ügyben, ezért fogalma sincs arról, mit talált róla a Hír Tv.