Végleg szabad lett az ötven éven át fogságban tartott és kínzott elefánt

Rajút ötven éven tartották láncra verve, rendszeresen bántalmazták is. Idén júliusban találtak rá és szabadították ki a brit Wildlife SOS szervezet tagjai.

Azóta kiderült, Rajút rendszeresen éheztették is, születése óta szigorú fogságban volt, és volt, hogy csak papírt kapott enni. Lábain a láncok és bilincsek mély sebeket ejtettek, gyakorlatilag állandóan fájdalmat érzett.

Az egykori tulajdonosa azonban nem nyugodott bele a szöktetésbe, és bíróságon támadta meg az állatvédők akcióját, mondván, hogy Raju jogilag az ő tulajdona.

Raju, kiszabadításakor

Hétfőn aztán, több meghallgatás után egy indiai bíróság kimondta, hogy Raju maradhat a megmentőivel, és nem kell visszatérnie kínzásai helyszínére. Az állatvédők szerint ez nem csak Rajunak győzelem, de reményt adhat minden rettenetes körülmények között tartott indiai elefántnak is.

A jogi per során a Wildlife SOS azzal érvelt, hogy Indiában a törvények szerint csak a kormány birtokolhatja az elefántokat, és csak megfelelő engedélyek birtokában lehet őket otthon tartani. Raju eddigi gazdája, egy a hírek szerint súlyos drogfüggősséggel küzdő férfi, pedig nem rendelkezett ilyennel.

Raju azzal került be korábban a hírekbe, hogy amikor júliusban kiszabadították, és először vették le róla a láncokat, a helyszínen lévő önkéntesek elmondása szerint könnyek jelentek meg az elefánt szemében.

Az elefántnak élete során közel harminc gazdája lehetett. Az állatmentők egy évvel a kiszabadítása előtt találtak rá, kolduláshoz használták Allahabad utcáin. Sok helyen hiányzott a szőre, mert tulajdonosa azt jó szerencsét hozó talizmánként árulta turistáknak. (Independent)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.