Amikor az év legjobb sorozata egy dokumentarista rádiójáték, ami kiszabadíthat egy férfit a börtönből

media
2014 december 03., 20:04
comments 10
  • Hetente milliók várják, hogy újabb részleteket tudjanak meg egy 1999-es gyilkosságról.
  • Egy gimnazista lányt fojtottak meg Baltimore-ban. Volt barátját ítélték el érte, élete végéig börtönben kell ülnie. 
  • Viszont az ügy körül sok a kérdőjel, és sok minden utal arra, hogy a hatóságok hanyag munkát végeztek.
  • Ezt göngyölíti fel a Serial című podcast-sorozat, ami az év egyik legnagyobb sikere lett. 
  • Spoilermentes lelkesedés következik!

Idén valahogy egyetlen új sorozatot sem kezdtem el nézni. A magyarázat egyszerű, sorozatok terén általában csak sodródok az árral, ha valamiről sok helyen, megbízható forrásokból mondanak jókat, akkor vágok bele. Viszont eddig nem jött szembe ilyesmi, sőt, gyanús is volt, hogy az amerikai sajtó is a Walking dead és a Homeland új szezonja miatt lelkendezik, és nem új szereplőt éltetnek. Aztán jött a november, és minden megváltozott: felbukkant a Serial.

A Serial egy hetente jelentkező dokumentarista-tényfeltáró krimi, ami egy igaz történet nyomába ered. A szerzője Sarah Koenig, aki a szintén sikeres This American Life című podcastet is jegyezte. A Serial sikere viszont minden korábbi dicsőséget elhomályosított.

A  történet első látásra meglehetősen egyszerű: van egy gyilkosság, 1999-ből. Egy népszerű középiskolás lányt, a koreai-amerikai Hae Min Leet egy tanítási nap után nem sokkal az iskola közelében megfojtottak Baltimore-ban. Holtteste csak hetekkel később került elő, a rendőrök pedig egy tanúvallomás nyomán korábbi barátját, a pakisztáni származású diáktársát, Adnan Syedet tartóztatták le. A bíróság végül megalapozottnak találta a vádakat, Syed pedig életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

photo_camera Adnan Syed 1998 környékén egy iskolai fényképen (via Reddit)

Ez az alaphelyzet, amiből aztán a hetente jelentkező sorozat elkezd építkezni. Koening arra tesz kísérletet, hogy rekonstruálja, mi történt 15 évvel ezelőtt, és hogy megnézze, elég alapos munkát végzett-e az igazságszolgáltatás. A podcast így gyakorlatilag egy közös nyomozást jelent: Koenig korábbi iskolatársakkal, rokonokkal veszi fel a kapcsolatot, részleteket vesz elő Lee naplójából, bűnügyi szakértőkkel egyeztet, rendőrségi és bírósági papírokat néz át, korábbi tanúvallomások jegyzőkönyveit veti össze, és felfedezéseivel folyamatosan szembesíti a börtönben ülő Syedet is, akivel telefonon beszél.

Mert nem arról van szó, hogy Koenig szerint Syed ártatlan. Hanem arról, hogy a bírósági iratokból szerinte nem áll össze az a vád, amiért végül kimondták az ítéletet a fiatal fiúra.

photo_camera Adnan és Hae képe (via Reddit)

Az ügyre már rég nem emlékezett senki Lee és Syed családtagjain és barátain kívül. A fiú egy rokona kereste meg Koeniget, mert az újságírónő, még amikor a Baltimore Sun tudósítója volt, írt egy állami ügyvédről, akit elbocsátottak a hanyag munkája miatt. És mint kiderült, korábban ő védte Syedet is. Ezért kereste meg a rokon, hogy nézzék át ezt az ügyet is. Ebből lett a Serial.

A Serial legnagyobb erénye pedig, hogy nincs forgatókönyve. Csapong és válaszokat keres, és Koenig maga sem titkolja kételyeit. Hétről hétre készülnek az epizódok, és ő maga sem tudja még, hogy hány részes lesz a sorozat. A részek felvétele előtt ugyanis egy éves kutatómunkát végzett, de fejlemények az első rész adásba kerülése óta is történtek. A most bejelentett tervek szerint pár hét múlva, december közepén tizenkét résznél érne véget a szezon. De még érkezhetnek be olyan információk, ami miatt mindez megváltozik. Koenig abban már most szinte biztos, hogy a végén nem fog tudni kimondani egy ítéletet, nem fogja azt állítani, hogy Anandot ki kéne engedni a börtönből, vagy pedig örökre benntartani.

Annyira nincs így, hogy még a jogi véleményem sincs meg az ügyben, ez inkább olyan, mint ahogy egy könyv elolvasása után érzem magam. A gondolkodás érzete. Hogy váó, nagyon mélyen belementem ebbe, és mindent megtudtam erről, amit csak lehetett. Ebben is van elégedettség.

- mondta a Rolling Stonenak adott interjúban minderről.

Felrobbantotta az internetet

A Serial sikerének másik titka, hogy hihetetlenül lelkes rajongótábort talált magának. Az internet tele lett fórumokkal, oldalakkal, továbbgondolásokkal, tényleg közösségi élménnyé sikerült tenni a nyomozást. A Redditen is nagyon népszerű lett a téma, felhasználók saját magánnyomozásokat is indítottak. A Daily Dot össze is szedte a legerősebb elméleteket, de ezek meglehetősen spoileresek, szóval csak ennek fényében érdemes kattintani. A Slate pedig az első öt epizód bűnügyi elemzését készítette itt el, szintén érdekes lehet annak, aki eljutott már idáig a sorozatban.

Koenig pedig nagyon jó történetmesélő. Miközben lassan adagolja a tényeket, folyamatosan szúr közbe személyes észrevételeket. Olyasmi dolgokat, mint hogy mennyire bonyolult dolog az emlékezés, meg hogy hogyan működik a közösségi élet egy középiskolában, mi a baj a jelenlegi igazságszolgáltatással, mesél arról, milyen technológiai feltételekkel dolgoztak a rendőrök 1999-ben, és így tovább. Mindezzel pedig segít, hogy idő után mi magunk is elkezdjünk kérdéseket feltenni, amik valamiért nem hangoztak el a sorozatban.

photo_camera A rossz minőségű fotón a sorozat főszereplői láthatóak. Elől Syed, mögötte a meggyilkolt Lee (fotó: Reddit)

És ehhez szorosan kapcsolódik a forma. Krimivel eddig csak képernyőn vagy könyvben találkoztam, ezekhez a befogadói élményekhez képest pedig radikálisan mást kínál a Serial. Sorozatban vagy filmen ugyanez a történet egészen másképp lenne elmesélve: felesleges, de vizuálisan fontos jelenetekkel felpuhítva, elnyújtva, a hangsúlyokat máshova helyezve. (Az egyetlen kivétel talán a szintén Baltimoreban játszódó Drót, ami úgy tudta bemutatni a hatóságok munkáját, mint semmi más a televíziózás történetében. Nem is véletlenül tartják annyira sokan minden idők legjobb sorozatának.)

Egy könyvben pedig, bármennyire is legyen erős a történet, mindig ott a lehetőség a saját tempó felvételére, lehet mondatokon elidőzni, újraolvasni, összefüggéseken mélázni közben. Itt viszont nincs ilyesmire idő, Koenig a maga nyugodt tempójában, néha megszakítva egy-egy tanúvallomás vagy telefonbeszélgetés hangfelvételével, de folyamatosan önti az információt. Ezért lehetett végig az az érzésem, hogy sokkal direktebben folyok bele az ügybe, mintha nézném vagy olvasnám ugyanezt.

Tétje is lehet

És az egész mögött közben ott vibrál az a nagyon fontos tény, hogy mindez a valóság. Adnan Syed jelenleg is fegyházban tölti a büntetését, az elmúlt években többször próbálta bizonyítani az ártatlanságát. Olyannyira, hogy az utolsó fellebbezési tárgyalása januárra van kitűzve. Ügyvédje szerint ez az "utolsó legjobb esélye" a szabadulásra. Beadványa itt olvasható.

Syed jelenleg 34 éves, előre megfontolt szándékból elkövetett emberölésért, rablásért és hamis tanúzásért ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre 2000-ben. A Serial sikere pedig már az amerikai igazságszolgáltatásnak is feltűnt. A különleges fellebbezések bírósága Marylandban külön kérvényezte, hogy fogadják be a mostani fellebbezési kérelmet. Syed ügyvédje viszont őszintén hisz abban, hogy a fellebbviteli bíróság az ügy részletei, és nem a podcast sikere alapján fogja meghozni a döntését.

Koenig nem hisz abban, hogy amit csinál, az valahogy lefordítható lenne valamiféle jogorvoslattá Adnan számára. És emiatt nem is aggódik. Az jobban aggasztja, hogy mi van, ha rossz irányba halad a sorozattal, és éppen hamis nyomot követ. A Serialban felbukkan egy újságírócsapat, akik lezárt ügyeket nyitnak meg újra, és több alkalommal tudtak már ártatlanul elítélt embereket kihozni a börtönből. De általában akkor jártak sikerrel, amikor például DNS-minták segítségével tudták bizonyítani valaki ártatlanságát. Ilyen erős bizonyíték viszont Syed esetében egyelőre nem jött elő. Csak sok gyanús pont és rengeteg kérdőjel.

Jogi szempontból Syed legjobb esélye egy új tárgyalás kiírása lehet, ehhez azt kell bizonyítaniuk, hogy ügyvédje, akit később az állam elbocsátott, nem megfelelően képviselte. Ha esetleg új tárgyalásra kerülne sor, akkor valóban lehetne szerepe mindannak, amig Koenig előásott. 

A Serial epizódjait itt lehet ingyenesen meghallgatni és letölteni. A honlapon egy rakás dokumentum és feljegyzés is elérhető.

(Cikkek a témában: Vox, Rolling Stone, Time, Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.