2014 az egyik legrosszabb éve volt a gyermekeknek az UNICEF szerint

Aranybánya a Közép-afrikai Köztársaságban. 2014. május 5. Fotó: AFP / ISSOUF SANOGO

Az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja kiadta az idei jelentését. Ez nagyon sötét képet fest az idei évünkről, és persze megint a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek szenvednek a legtöbbet. A szervezet szerint fennállásuk óta 2014 egyenesen a legborzalmasabb éve volt a világ gyerekeinek.

Tizenöt millió gyerek közvetlen háborús övezetben él - Dél-Szudánban, Irakban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Palesztinában, Szíriában, Ukrajnában, de a háború által érintett gyermekek száma a kétszázharminc milliót is eléri.

"Gyereket megöltek tantermeikben tanulás közben és az ágyukban alvás közben. Árvává váltak, elrabolták, megkínozták, besorozták, megerőszakolták és eladták őket. És soha a közelmúltban nem szenvedett el ennyi gyerek ilyen elmondhatatlan brutalitást."

mondta Anthony Lake, az UNICEF vezetője. 

  • Az anarchiába süllyedt Közép-afrikai Köztársaságban 2,3 millió gyermeket érint a polgárháború, és több tízezrüket besorozták a szembenálló milíciák egyikébe.
  • A 50 napos gázai háború során 538 gyerek meghalt, 3370 megsebesült és 54 ezren elvesztették az otthonukat.
  • A négy éve tartó szíriai és idén újra kiújuló iraki háború összesen tízmillió gyerek életét tette pokollá.
  • A 2011-ben függetlenné vált, de már újra polgárháborúba süllyedő Dél-Szudánban 320 ezer öt éven aluli gyermek krónikusan alultáplált.
  • A nyugat-afrikai ebolajárvány több ezer gyereket tett árvává, és ötmillióan kimaradnak az oktatásból.

(New York Times)