https://img.444.hu/gitmo.jpg

Kínzás szexszel, fúrógéppel: így vallatja a foglyait Amerika

külföld
2014 december 09., 16:14
comments 707

Az USA szenátusának hírszerzési bizottsága (Senate Intelligence Committe) ma közzétette azt az 525 oldalas jelentést (amit itt megtalál pdf-ben), amelyből részletesen kiderül, hogyan kínozta a CIA az elmúlt években törvénytelen módszerekkel a terrorizmussal gyanúsított fogva tartottakat illegális külföldi börtönökben és az Egyesült Államok területén.

Kiderült, hogy összesen 119 embert hurcolt el az amerikai titkosszolgálat titkos börtönökbe. A jelentés végkövetkeztetése szerint nem hatékony taktika a kínzás. A jelentés szerint a CIA rendszeresen félrevezette a Fehér Házat és a Kongresszust is, és részletesen leírja több példában az amerikai titkosszolgálat brutális módszereit. Arról is szó esett, hogy a CIA tudatosan alkalmazott olyan embereket, akiknek voltak erőszakkal kapcsolatos ügyei.

Az első 36 név az elraboltak közül:

torture1

A várható reakciók miatt a bejelentés előtt készenlétbe helyezték az USA haditengerészetét és megerősítették a nagykövetségek védelmét.

A jelentésből, amelynek nyilvánosságra hozatalát egyes republikánus képviselők korábban "lelkiismeretlennek", "gondatlannak és felelőtlennek" nevezték, kiderül, hogy a kínzást az amerikai titkosszolgálat nem teljesen a kormányzat tudta nélkül, hanem elnöki felhatalmazással, a demokrata és republikánus politikusok egyöntetű, hallgatólagos beleegyezésével követte el. Ráadásul nem csak az olyan ismert helyszíneken, mint Guantánamo, hanem úgynevezett "fekete területeken" (black sites), például Lengyelországban. A jelentés a CIA-ügynökök nevét nem tartalmazza, ahogy a kínzásoknak helyt adó, az amerikai titkosszolgálatokkal együttműködő országok nevét sem.

A most közzétett 525 oldal csak az összefoglaló, a teljes jelentés összesen 6000 oldalas, és négy évig, 2009 és 2013 között készült. A nyomozás 50 millió dollárba került.

A szenátusi jelentés részletesen leírja, hogyan kínozta a CIA egy fúróval az Al Kaida egyik emberét, Abdel Rahman al Nashirit, akit a USS Cole romboló 2000-es felrobbantásával vádoltak: fúrógépet zúgattak a füle mellett napokig.

Volt olyan fogvatartott, aki kihűlt és meghalt, miután napokig meztelenül leláncolták egy hideg teremben.

Rendszeresen ébren tartottak fogvatartottakat akár 180 órán át.

Másokat koporsó alakú dobozokba zártak napokig.

Alkalmaztak végbelen keresztüli tápanyagbeöntést is, legalább öt esetben (rectal feeding, rectal hydration).

Voltak, akiket szexuálisan aláztak meg, másokra pelenkát adtak és nem engedték a mosdóba.

A CIA fogolytartási és vallatási programját George W. Bush engedélyezte a 2001. szeptember 11-i merénylet után, bár az akkori elnök hivatalából való távozása előtt egyes engedélyeket visszavont. Barack Obama 2009-es beiktatása után nem sokkal betiltotta a kínzásnak minősülő "fejlett vallatási technikákat".

Több amerikai tábornok már évekkel ezelőtt kijelentette, a Bush-kormányzat törvénytelen eszközökkel vallatta a terrorizmussal gyanúsított foglyokat.

"Többé nem kétséges, hogy a mostani kormányzat háborús bűntetteket követett el. Az egyetlen megválaszolandó kérdés az, hogy felelősségre vonják-e azokat, akik elrendelték a kínzás alkalmazását"

- mondta Antonio Taguba tábornok 2009-ben. Barry McCaffrey tábornok szerint pedig

"Kegyetlenül megkínoztunk embereket. Ezzel valószínűleg több tucatnyit megöltünk közülük, a fegyveres erők és a CIA is"

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.