Kína a víz alá rejti atomarzenálját

külföld
2014 december 10., 13:15

Ötven évvel az első kínai kísérleti atomrobbantások után a népi felszabadító hadsereg szintet léphet: a jövőben stratégiai csapásmérő erői szinte felderíthetetlenek lesznek:

legújabb, Csin-osztályú lopakodó tengeralattjáróikat JL-2 típusú interkontinentális ballisztikus rakétákkal szerelik fel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kínai nukleáris arzenál egy része felderíthetetlen lesz, ami jobb esetben rugalmas válaszcsapási lehetőséget jelent Kínának, rosszabb esetben pedig azt, hogy akár meglepetésszerűen is rajtaüthet ellenfelein - ezt kizárólag az akadályozhatja meg, hogy Kína deklarálta: nem mérne első csapást senkire.

Az atomfegyverekkel felszerelt lopakodó tengeralattjárók hadrendbe állításával Kína véget vethet az Egyesült Államok csendes-óceáni dominanciájának is, aminek geopolitikai következményei is lehetnek:

jelenleg az Egyesült Államok szavatolja Dél-Korea, Japán és Tajvan biztonságát is.

De az amerikai szárazföld sincs biztonságban: 7000 kilométeres hatótávolságával a Csin-osztályú tengeralattjárók a kontinentális Egyesült Államok mind a 48 állama ellen képesek támadást intézni - a JL-2-esek hatótávolsága miatt ehhez elég Hawaiion túl hajózniuk, az amerikai partokat meg sem kell közelíteniük. Alaszkát pedig már a kínai partokról lőni tudnák. (Via Bloomberg. Címlapkép: USNI / Wikimedia Commons)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.