Éppen akkor akarják kevésbé átláthatóvá tenni a sportszövetségek működését, amikor százmilliárdos támogatást kapnak

Van a sporttörvény, még 2004-es. És van egy másik törvény 2011-ből, aminek a célja a közügyek, így a közpénzek felhasználásának átláthatósága. Bánki Erik fideszes képviselő pedig éppen most jött rá, hogy ez a két törvény mennyire nem összeillő. Ezért módosító indítványt nyújtott be, ezzel a szöveggel:

banki

 

Vagyis, a sportban működő szakszövetségeket kivenné abból a körből, amelynek tagjai kötelesek a megkeresésekre tájékoztatást adniuk a működésükről.

Hogy miért? Na, ez tényleg vicces ezekben a norvégalapos időkben:

banki2

 

Hát azért, mert a sportszövetség = civil szervezet. "Ebből következően nem indokolt alanyi alapon előírni" a nyilvános működést.

Az időzítés amúgy tökéletes, az Orbán-kormány ugyanis hatalmas pénzeket tol a sportba, döntően a sportszövetségeken keresztül. Az öt látványsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) a cégek társaságiadó kedvezményéből kap 50-60 milliárdokat évente. Erről a költségvetés lemond, ha azt a cégek sporttámogatásra adják.

És az öt kiemelt sportágon kívül további 16 (asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolya, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) is kap állami támogatást, nem is keveset. 2020-ig összesen 135 milliárdot. 

Miért is lenne érdekes átlátni, hogy mire költik majd?

(via napi.hu)

 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.