Most, hogy már nem király, apasági perek indulhatnak János Károly ellen

külföld
2014 december 13., 12:16
comments 26
photo_camera János Károly és neje elhaladnak Antonio Lopez festőművész János Károlyról, nejéről és gyermekeiről készült festmény előtt.
AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

Apasági keresetet nyújtott be a volt spanyol király, János Károly ellen egy spanyol pincér* és egy belga háztartásbeli a spanyol legfelsőbb bíróságon.

János Károlyt, amíg király volt, a spanyol alkotmány alapján teljes mentesség illette meg - az alkotmány alapján a király személye sérthetetlen, így perelhetetlen is. Amikor tavaly a botrányai - a kipusztulófélben lévő állatfajták vadászata iránti megmagyarázhatatlan vonzalma és a kelleténél lopósabb kedvű családtagjai - miatt végül lemondott a trónról, a spanyol kormány annyiban igyekezett menteni a menthetőt, hogy törvénybe foglalták:

a volt király ügyeiben csakis a legfelsőbb bíróság járhat el.

Úgy tűnik, hogy ez sem volt elég garancia a védelmére: az AFP értesülései szerint a legfelsőbb bíróság tárgyalhatja a két apasági keresetet.

A hírek szerint 2015 elején tárgyalhatják Alberto Sola Jimenez és Ingrid Jeanne Sartiau perét. A DNS-vizsgálatok szerint91 százalék esély van arra, hogy Jimenez és Sartiau egy apától származik.

Sartiau egy 2012-es interjújában mesélte el, hogy amikor egyszer János Károlyt mutatták a tévében, az anyja közölte vele, hogy ő az apja. Azután kezdett kutakodni és talált rá Sola Jimenezre, akit lelencgyerekként katalán parasztok neveltek fel. Jimenez azt mondta, hogy nem pénzt akar, csak morális elégtételt azért, ahogy bántak vele.

*Helyesbítés: Alberto Sola Jimenez nem nő, ahogy azt a cikk eretedi változatában írtam. Elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.