Túszdráma Sydney-ben

Helyi idő szerint hétfő kora délelőtt legalább egy fegyveres túszul ejtette Sydney központjában a Martin Place-en a Lindt Cafe* nevű kávézó és csokoládébolt tíz alkalmazottját és legalább húsz vendégét.

Három túsz már megmenekült. A képen két túsz szalad egy rendőr mögé.AFP PHOTO/William WEST

Az órák óta tartó túszdráma kezdetén a rendőrség lezárta a kávézó környékét. Azóta kiürítették a város világhírű operaházát és a legfelsőbb bíróság épületét is, mert gyanús csomagokat találtak. A sajtóhírek szerint valaki, aki állítólag a kávézóból telefonált, azt állította, hogy veszélyes csomagokat rejtett el.

A rendőrség ezt nem erősítette meg, állításuk szerint csak nemrég, helyi idő szerint délután négy körül beszéltek először a túszejtővel. Az új-dél-walesi rendőrfőnök-helyettes, Catherine Burn úgy tudja, hgy a túszok sértetlenek.

Hat órával a túszdráma kezdete után a legfrissebb hírek szerint három túsz - egy alkalmazott és két vendég - megmenekült. Egyelőre nem világos, hogy megszöktek, vagy elengedték őket.

AFP PHOTO / CHANNEL SEVEN

Bár a dráma már hat órája tart, nagyon kevés részletet tudunk. A támadó(k) dzsihádisták lehetnek, erre utal legalábbis, hogy a bolt alkalmazottait a dzsihádisták a sahadával (لَا إِلٰهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله - Nincs más isten mint az Isten és Mohamed az Isten prófétája) díszített fekete lobogójának feltartására kényszerítették.

*Pontosítás: a cikk eredeti változatában összekevertem a tér nevét a kávézóéval. Elnézést.