Kiszedte és visszarakta az ezermilliárd dolláros kifejezést a Federal Reserve

gazdaság
2014 december 17., 19:08
comments 44

Ma döntött a Fed az amerikai kamatról.

A nagy kérdés az volt, hogy kikerül-e a közleményből a "considerable amount of time" (nagyjából "jelentős ideig" vagy "huzamosabb ideig") kifejezés, amikor arról van szó, hogy meddig marad a kamat nulla és 0,25 százalék között. Ez azért fontos, mert lassan, több, mint öt évvel a válság után már sokak szerint ideje lenne kamatot emelni az USA-ban, ezt viszont elő kell készíteni a közleményben is.

A megoldás: egyszerre kimaradt és visszakerült a kifejezés.

Most már nem "considerable amount of time" fordulattal írják le a nullakamat várható tartásának idejét, újdonság viszont, hogy "türelemmel" lesznek a monetáris politika normalizálásában.

Hogy ez az apró kis módosítás a monetáris zsargonban mit jelent, egyelőre még nem biztos, de elképzelhető, hogy jövőre tényleg kamatot fog emelni az amerikai jegybank, ami nagyon nagy dolog lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.