Most ér véget a hidegháború, az USA nagykövetséget nyit Havannában

A fogolycsere csak egy lépés volt, de amerikai kormányzati források azt is bejelentették, hogy az Egyesült Államok arra készül, hogy helyreállítsa a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és nagykövetséget nyit Havannában a következő hónapokban. Barack Obama amerikai és Raul Castro kubai elnök pedig egy időben kezdődött sajtótájékoztatón éltették az enyhülést.

(YAMIL LAGE / AFP)

Obama elmondta beszédében, hogy az USA megvizsgálja a még mindig érvényben lévő embargó feloldását is. Ehhez viszont meg kell nyernie a kongresszus beleegyezését is, ahol a republikánusok vannak többségben. Nem jó jel, hogy John Boehner, a képviselőház elnöke rögtön élesen kritizálta a nyitást.

Obama utasította John Kerry külügyminisztert, hogy mérlegelje, levehetik-e Kubát a terrorizmust támogató országok közül. Az utazási korlátozásokat pedig azonnali hatállyal enyhítik.

Az amerikai elnök köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért közvetített a felek között, és Kanadának, hogy helyszínt biztosított a több mint egy éven keresztül zajló titkos tárgyalásokra.

Az ellentétek több területen megmaradnak, de a két országnak meg kell tanulnia civilizált módon együtt élnie – mondta Raul Castro havannai sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok eddig csak egy érdekképviseleti irodát tartott fenn a kubai fővárosban. (MTI, BBC)