Már pereg a vakolat a Várkert Bazár falairól

2014 december 19., péntek 8:23
120

Utoljára augusztus végén adták át a felújított Várbazárt, azonban máris hólyagosodik és pereg a vakolat a műemléképület vizesedő falairól. A vizesedés okát nem ugyanabban határozták meg az helyi alkalmazottak, volt aki szerint a tűzoltó-rendszer csavarjait nem húzták meg rendesen, ezért szivárgott el víz a falakba, mások szerint egyszerűen a novemberi esőzések okozzák a jelenséget.

A Várkert Bazárért is felelős Várgondnokság Kft. kommunikációs igazgatója, Somogyi Gabriella az Origo vizesedéssel kapcsolatos kérdéseire válaszul azt írta, hogy ez természetes jelenség, a szerkezetben lévő és az építkezés során bekerült nedvesség még hosszabb ideig távozik a falakból, a probléma pedig nemcsak a déli szárnyat, de az északi Testőrpalotát is érinti. A vizesedés miatti hibák és a pergő vakolat javítása azonban már nem kerül plusz pénzbe, a kivitelező ezt ingyen vállalta, de a restaurálásig a következő fagymentes időszakid, azaz jövő tavaszig várni kell.

Egy neve elhallgatását kérő restaurátor viszont azt mondta, várható volt a vizesedés, az oka pedig az, hogy télen, a januári fagyban is dolgozniuk kellett a falakon, hogy készen legyenek a választásokig.

A Várbazárt összesen 11 milliárd forintnyi uniós és állami forrásból újították fel. Először április 3-án, az április 6-i országgyűlési választás előtt adták át, de pár nappal később újra lezárták, hogy folytathassák a munkát.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt