Döbbenet: a női test más

egészség
2014 december 20., 17:33

Az idei év sem szűkölködött egészségügyi hírekben. Egyre nyilvánvalóbb: nők és férfiak nemcsak abban különböznek, hogy milyen gyakorisággal fordul elő közöttük egy-egy betegség, de ezek tünetei is eltérőek lehetnek. Sőt, egyes kutatások szerint a nők és a férfiak ugyanarra a problémára sokszor nem ugyanazt a gyógyszeres kezelést kellene hogy kapják, mert a nemük miatt másképp reagálnak az adott készítményre.

Nemcsak a depresszió, de a stroke vagy a szívinfarktus is nagyon más lefolyású a nőknél. Ez utóbbi kettőnél a gyors felismerés életeket menthet, ezért egyre több országban zajlanak nőközpontú tájékoztató kampányok.

Idén először Magyarországon is foglalkoztak azzal (legutóbb a Kutatók Éjszakáján), hogy minél többen tudjanak arról, hogy a nőknél mások a szívinfarktus tünetei, és a tipikusnak tartott jelek elmaradása ellenére vegyék komolyan ezeket a panaszokat, mert sajnos sok beteg nem kerül időben kórházba.

Ebola-krízis

A 2014-es év legerőteljesebb egészségügyhöz kapcsoló eseménye kétségtelenül az ebola-krízis volt. A Time magazinban az év embere az ebola ellen küzdő ember lett. A hírek napról napra, hétről-hétre tudósítottak a járványról és a megfékezésére tett erőfeszítésekről, majd az Afrikából hazatért nyugati orvosok életéért folyó harcról, és a tengerentúli megbetegedésekről.

Nyugat-Afrikában becslések szerint egy kisebb városnyi, legalább hétezer ember életét követelte a vérzéses láz.

A áldozatok túlnyomó többsége, egyes becslések szerint háromnegyede nő. A betegápolás, a halottak mosdatása női feladat, és egyetlen anyát sem lehetne rávenni, hogy a beteg gyerekét szkafanderszerű védőruhában ápolja. A halottak között rengeteg lehetett a terhes nő, hiszen az ő túlélési esélyük csupán öt százalék körüli, ezért az eszköz- és szakemberhiány miatt sok helyen ezek a nők a tudósítások szerint semmilyen kezelést sem kaptak.

Le a méhnyakrákkal!

Magyarországon idén indult először országos és ingyenes oltási kampány. A HPV-vírus két törzse ellen a hatodik osztályos lányok több mint négyötödét kezdték el beoltani ősszel. A szülők meggyőzése a oltás hasznosságáról olyan hatékonynak bizonyult, hogy Magyarország már a védőoltás bevezetésének első évében Európa élvonalába kerülhet, és ha évekig hasonló arányban oltják be legalábbis a lányokat, akkor néhány éven belül jelentősen csökkenhet a vírus okozta megbetegedések előfordulása.

Őrködnek a termékenységed felett

Március közepe óta már nem dönthetnek úgy egészséges és negyven évnél fiatalabb magyar nők és férfiak, hogy nem vesződnek tovább a fogamzásgátlással, mert nem akarnak (több) gyereket. A sterilizációs műtétet legfeljebb külföldön végeztethetik el.

Tehát ha egészséges vagy, akkor negyven éves kor alatt, vagy háromnál kevesebb vér szerinti gyereknél kevesebbel ne is reménykedj, hogy kérvényezheted az elköttetést, ha pedig mégis jogosult vagy rá, akkor is te fizeted az egészet.

Sőt, ha ennyi nem elég, egyes kórházakban, ezen korlátozásokon felül (törvényellenesen) a kétszer hat hónapos várakozás után végzett beavatkozást még az élettárs, vagy házastárs beleegyezéséhez is kötik.

A beavatkozást eddig évente 100-200 ember végeztette el a korábbi évek tapasztalatai alapján, szóval nem ettől fog megállni a népességfogyás. Ez a döntés, és főleg az elfogadás módja (egy salátatörvényben dugták el a cselekvőképtelen személyekre vonatkozó passzusok közé) megint csak arra utal, hogy a kormányzat nemigen veszi felnőttszámba az egyébként szavazati joggal rendelkező magyar embereket.

Hurrá, egyre nyíltabban beszélnek már az orvosok is a hormonális fogamzásgátlás veszélyeiről

Egy-két éve milliárdokra perelik a hormonális fogamzásgátlókat gyártó gyógyszergyárakat több országban is, mivel a legújabb, legbiztonságosabbnak tartott fogamzásgátlók akár végzetes mellékhatásokat okozhatnak.

Mi a sajtóhírek után egy a baráti körünkben történt tragédia miatt kezdtünk el foglalkozni hormonális fogamzásgátlók és a vérrögképződéses betegségek összefüggéseivel. Tavaly nyáron az itthoni gyógyszerfelírási előírásokat meghatározó nőgyógyászati szakmai kollégium egyik tagja válaszolt az aggodalmainkra. Szerintünk ugyanis egyáltalán nem tűnt biztonságosnak az, hogy sokszor vizsgálatok és az egyéni kockázatok megismerése nélkül akár évtizedekig csak felíratják a nők a tablettát. Akkor azt a választ kaptuk, hogy az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos álláspontját követi a magyar szabályozás, így ha lezárul az ő vizsgálatuk, akkor lehet változás a fogamzásgátlók felírási feltételeiben és a betegtájékoztatásban. Ez idén végre megtörtént.

Kötelező lett minden orvosnak a hasonló veszélyekre figyelmeztetnie pacienseit.

Ez igazán fontos lépés, mert kevesen tudják, de az ártalmatlannak látszó bogyók például a 35 év feletti, dohányzó nők szervezetében jóval nagyobb valószínűséggel vált ki kedvezőtlen reakciót: a magasabb halálozási kockázat miatt számukra egyáltalán nem javasolt a hormonális fogamzásgátló szerek és eszközök használata. A fenti és egyéb egyéni kockázatok ráadásul összeadódnak és fokozzák a veszélyt.

Férfi fogamzásgátlás, hajrá!

Idén is feltalálták a férfi fogamzásgátlót. Ezúttal azt ígérték, hogy három éven belül betörhet a piacra egy folyékony polimer gél, amit injekcióval a herezacskón át az ondóvezetékbe fecskendezve nemcsak 100 százalékos hatékonyságú, de bármikor visszafordítható módon tenné (átmenetileg) terméketlenné a férfiakat.

Igaz, ez eddig minden évben volt szenzációs bejelentés a várva-várt férfiaknak való módszerről, továbbra sincsen más megbízható fogamzásgátlási módszer a férfiak számára, mint a a művi meddővé tétel (itthon persze ez sem akárkinek), gumi, vagy esetleg a szandál zoknival…

Sajnálatos módon a 15 perc hírnéven és pár újságcikknél eddig mindig megálltak a hasonló találmányok.

Volt már szó A-vitamint a spermiumoktól megvonó szerről, a herék ultrahanggal való kezeléséről, rákkutatás során felfedezett misztikus hangzású JQ1 formuláról. A szteroid tartalmú injekciókról kiderült, impotenciát vagy szívinfarktust okozhatnak. A vérbe juttatott hormonokkal kapcsolatos klinikai kísérletsorozatról is szó esett pár éve, ami 100%-os sikerrel zárult, de a férfitabletta csak nem készült el. Kíváncsian várjuk a vasalgelről hallunk-e még.

Anyja méhéből szült a lány

Idén hajtották végre az első sikeres méhátültetéseket. A Göteborgi egyetemen lezajlott kutatás azt vizsgálta, lehetséges-e átültetett méhben - mesterséges megtermékenyítés segítségével beültetett embriókból kifejlődő - gyermeket kihordani. Több sikertelen próbálkozás után kiderült, lehet. Egy - méh nélkül született - és saját édesanyjától donorméhet kapó 29 éves nő egészséges kisfiúnak adott életet.

Egy csepp vérből minden kiderülhet

Elisabeth Holmes az idei évre - a ráadásul a világ legfiatalabb maga erejéből meggazdagodó nőjeként - felkerült a világ leggazdagabb embereit felvonultató Forbes 400-as listájára. Milliárdos vagyonát saját ötletének köszönheti. Labortesztjével, az eddigi több fiolás, csak orvosnál végezhető hosszadalmas és sokszor ismételt, kellemetlen vérvételek helyett egyetlen csepp vérből (melyet akár egy patikában is le lehet venni és szinte fájdalommentes) csupán négy óra múlva megkapja a vérképét. Ha orvos úgy ítéli az első teszt eredményei alapján, hogy további vizsgálatok is kellenek, azt is el tudják végezni ugyanabból az egyetlen csepp vérből. A megoldás ráadásul olcsóbb is mint a ma használt eljárás.

Idáig tehát rövid listánk 2014. szerintünk legérdekesebb, legfontosabb egészségügyi témáiról. Lassan jön 2015, kíváncsian várjuk az új év mit hoz majd. Reméljük csupa jó híreket itthonról és a nagyvilágból is.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.