Véres menekültek a kerítésen Afrika és Európa határán

külföld
2014 december 25., 20:34
comments 229

Az utóbbi hónapok legtöbbet megosztott és kommentált fényképén egy hatalmas kerítést lehetett látni, melynek tetején sérült fekete menekültek, előtte békésen golfoztak jómódú fehéremberek. Az AFP helyszíni riportban számolt be arról, hogy mi is történik az afrikai kontinensen található spanyol exklávéknál, praktikusan az európai-afrikai határon.

photo_camera (JOSE PALAZON OSMA / PRODEIN / AFP)

Melilla 12 négyzetkilométernyi spanyol terület Észak-Afrikában, Marokkóban. A marokkóiak megszállt területnek tartják, nem ismerik el a spanyol fennhatóságot, ugyanúgy, ahogy a másik, hasonlóan spanyol kézen maradt város, Ceuta esetében. E két település határán magas kerítés választja el a két világot, Európát és Afrikát. Minden héten több száz afrikai próbálja meg megmászni a kerítéseket, hogy átjusson a gazdagabb világba. A kerítések közelében mindennaposak az összecsapások, több száz menekült sérült meg az utóbbi hónapokban. A bevándorlókra egyik oldalon a marokkói hadsereg vadászik, a másik oldalon pedig az ott állomásozó pár száz spanyol rendőr.

A spanyol területeken hatalmas a népsűrűség, a spanyol kormány szerint pedig joguk van megvédeni a területeiket. A szigorú határellenőrzéseket és a hatalmas kerítéseket elsősorban az iszlám szélsőségesek beutazásának megakadályozása érdekében hozott intézkedésnek nevezik.

De az AFP riportja szerint a valóságban ennél nagyobb gondot okozhatnak a bevándorlók. Csak idén 4700 menekült juthatott be Melillába, míg tavaly ez a szám csak 3000 volt.

Nagyon feszült a helyzet, a spanyol kormány delegáltja, Abdelmalik El Barkani szerint pedig ez a probléma nem csak Spanyolország és Marokkó, de az egész Európai Unió problémája is. A spanyol kormány szerint csak idén közel 20 ezer ember próbálta meg megmászni a hat méter magas, három rétegből összerakott kerítést.

photo_camera (HO / PRODEIN / AFP)

Az átjutás nagyon keveseknek jön össze, csak a legügyesebbek, legerősebbek tudnak felkapaszkodni. Több százból egy. Viszont a próbálkozók közül sokan szenvednek súlyos sérüléseket. Vannak, akik feljutnak, de utána nem tudnak lemászni, csak ülnek fenn, órákig, amíg a fáradtságtól le nem szédülnek, vagy a spanyol őrök le nem verik őket onnan.

Az sem ritka, hogy őrök esnek le, miközben a menekülteket próbálják lelökni onnan.

Emberi jogi csoportok próbálnak a körülményeken javítani, videóra rögzítik a kerítésnél történteket. Egy októberi felvételen az volt látható, hogy spanyol őrök vertek egy bevándorlót a  kerítésen, majd az eszméletét vesztett férfit átcipelték a marokkói oldalra.

photo_camera (JOSE PALAZON OSMA / PRODEIN / AFP)

A spanyol kormány azóta bejelentett egy változtatást, ami felhatalmazza majd az őröket, hogy a kerítésre felmászni próbáló menekülteket elzavarják. Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a tervet igazságtalannak és a nemzetközi joggal összeférhetetlennek nevezte, amire a spanyol kormány válasza az volt, hogy a 18 kilométer hosszú kerítés őrzését az EU-érdekében is meg kell erősíteni.

„Észak-Európában az irodáikban ülő emberek, akik soha nem találkoznak ilyen problémával, adnak nekünk leckéket humanitárius kérdésekben. Adják meg a címüket, elküldjük hozzájuk ezeket a bevándorlókat hozzájuk, ha megígérik, hogy figyelnek rájuk és adnak nekik munkát.”

– mondta a spanyol belügyminiszter,  Jorge Fernandez Diaz.

Az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker már felszólította az EU tagállamait, hogy növeljék a határok védelmére fordított keretet. Jelenleg évi 90 millió eurót költ el erre az unió.

photo_camera (BLASCO AVELLANEDA / AFP)

A hivatalos spanyol narratíva az emberkereskedő hálózatokat hibáztatja az állapotokért, szerintük ezek szállítják a kerítés mellé a legszegényebb, háború sújtotta országokból az embereket. A hatóságok jelenleg ezeknek a hálózatoknak a felgöngyölítésén is dolgoznak. Egyelőre két nagyobb hálózatot ismernek: az egyik valóban olyan embereket szállít a határra pénzért, akik maguk akarnak északra költözni. A másikat viszont nigériai drogkartell vezeti, és az Európába küldendő áldozataiknak tartozásaikat kéne visszafizetniük, ha sikerül átjutniuk a határon.

Sokan teljes vagyonukat a kereskedőknek adják, van, aki 3000 eurót fizet azért, hogy a kerítés közelébe juthasson. (via AFP,BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.