A nácik hatalmas földalatti fegyvergyára került elő egy apró osztrák városka mellett

Alagutak és földalatti bunkerek egész hálózatát fedezték fel filmesek Ausztriában. Az elrejtett komplexum Linz közelében, Sankt Georgen an der Gusen városkája mellett fekszik. A filmes csapat nem a vakvilágba indult el megkeresni a helyet, korábbi hírszerzési jelentéseket és sugárzásmérések eredményeit is felhasználták.

Andreas Sulzer rendező bukkant ugyanis rá korábban egy 1944-es jelentésre, amiben az amerikai hírszerzés egy amerikai kém beszámolója alapján írt arról, hogy a térségben a náciknak egy titkos fegyverlaboratóriuma működik. Ez az építmény lett most meg. A 30 hektáros terület alatt elterülő földalatti rendszert a közelben fekvő mauthauseni koncentrációs tábor rabjaival építtethették ki.

A feltételezések szerint az alagútrendszer össze volt kötve a Bergkristall-gyárral, ahol a Messerschmitt Me 262-et, az első sugárhajtású repülőt kifejlesztették. A háború után a gyárat átvizsgálták a szövetségesek, de az alagutat nem fedezték fel.

Meglehetősen nehéz volt amúgy bejutni most az alagútba, rengeteg betont és földet kellett elmozdítani az útból. A mostani felfedezett terület a Harmadik Birodalom legnagyobb fegyvergyára lehetett.

A hely feltárását az osztrák hatóságok leállították, a filmesek helyett most egyelőre ők vizsgálják a területet. De Sulzer biztos benne, hogy ha végeztek, visszamehetnek kutatni és forgatni.

Ezen a felvételen a Bergkristall-gyár földalatti járatai láthatóak, ezek eddig is ismertek voltak:

(via Daily Mail)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.