Ha most odacsapunk az amerikaiaknak, akkor 2060-ra nyeregben leszünk

POLITIKA
2014 december 29., 17:34
comments 196

Ilyen vészterhes időben, amikor a magyar nemzet túléléséért kell küzdeni, mert az amerikaiak vissza akarják állítani az SZDSZ-t, meg a szabadkereskedelmet, akkor minden segítő kézre szükség van. Így például Novoszáth Péter közgazdászra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárára is, aki a Magyar Nemzetnek magyarázta el, hogy mit érdemes gondolni az Egyesült Államokról, a gazdasági érdekekről és a korrupcióról.

  • Szóval mindjárt az elején kiderül, hogy 2008-2009-ben egy csomó amerikai cég Magyarországra járt adót csalni, de aztán már ezt nem tudták folytatni, és ha jól értem most (2014-ben!) ezért is próbálnak sanyargatni bennünket.
  • Aztán megtudjuk, hogy a "nagyobb amerikai cégek megjelenése sem járult hozzá feltétlenül hazánk hosszú távú gazdasági fejlődéséhez". Az amerikai General Electric a példa. Ez óriási találat. Szijjártó Péter külügyminiszter, akire nehezen lehetne ráhúzni, hogy az amerikaiak nagy barátja lenne, 2 hónapja tüntette ki az Egyesült Államokban a cég alelnökét középkereszttel, és mondta el, hogy jelenleg GE a legnagyobb magyarországi munkaadó, 13 500-nál is több alkalmazottal. A szemetek!
  • Aztán jön az a rész, hogy 2060-ra Kína lesz a világ vezető hatalma, és az Egyesült Államok "sem lép fel keményen az ázsiai országgal szemben, legfeljebb Oroszországon keresztül próbálja gyengíteni." Piszok ravaszak ezek az amerikaiak.

De a legjobb rész a végére maradt. Az, amikor kiderül, hogy nem is mi vagyunk korruptak, hanem az amerikaiak. Meg a kanadaiak.

"Amíg például a Transparency International rendre Európa keleti és déli felét marasztalja el nagyobb mértékben, addig a Podio jelentése egészen más képet mutat. A legutóbbi nemzetközi felmérés azokat a beruházásokat sorolja fel, amelyeket nem egy esetben százszorosan vagy ezerszeresen nagyobb költséggel valósítottak meg, mint ahogy az eredeti tervekben szerepelt. Ez alapján inkább Nyugat-Európa és Észak-Amerika áll rosszabbul. Az első hely a montreali olimpiai stadioné, amelyet a tervezett 149 millió dollár helyet 3,1 milliárdból építettek fel."

Na, most a TI korrupciós indexe speciel afrikai meg közép-ázsiai országokat marasztal el leginkább, de tény, hogy Magyarország abban a vizsgálatban rosszabbul áll, mint Németország vagy Kanada.

A hivatkozási alap Podio egy félig ingyenes management szoftver, ami az alkalmazottak közös munkáját próbálja megkönnyíteni. Hát ha valahol jobban értenek a korrupcióhoz a Transparency Interational-nál, akkor ez az a hely.

A hivatkozott "_"_"nemzetközi felmérés"_"_"_", szemben a TI éves jelentésével nem egy tudományos kutatás,  hanem a cég egyébként nagyon jópofa reklámanyaga.  Ebben összegyűjtöttek pár nagyon drága beruházást, ezzel azt domborítva, hogy az ő programjukkal milyen hatékonyan lehet dolgozni. Nem mintha önmagában az, hogy valami drága, vagy többe kerül, mint eredetileg tervezték, feltétlenül azt jelenté, hogy korrupció történt.

Az összehasonlítás egyébként nem csak a csúztatás miatt szánalmas, hanem azért is, mert még ennek a listának az elejére is felfért a budapesti négyes metró. Az első helyen a szuper korrupt kanadaiak (TI korrupciós világranglista: 10. legtisztább ország) végeztek az 1973-as olimpiai stadionjukkal.

Csak Kanada szintjére ne süllyedjünk korrupciós szempontból!

Ha ezt az egyet megtanítják a tanárok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a jövő köztisztviselőinek, akkor szerintem már jó munkát végeztek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.