Ha csak öt cikket olvasol el 2014-ből, ez az öt legyen az!

egyenlőség
2014 december 31., 17:20

Az év utolsó napjára idei kedvenc posztjainkból állítottunk össze egy rövid listát idei, anno még a postr felületén megjelent kedvenceinkből. Best of 2014.

1. Egy ****ista gondolatai

„Hogy mit gondolok? Oké. Tudom, hogy nem igazán korrekt ezt hangoztatni, de van egy embercsoport, akikről rögtön lerí, hogy mások, mint mi. Nincs ezzel semmi baj, de tényleg. Sokfélék vagyunk ugyebár. Ki ilyennek születik, ki olyannak. Ők balszerencséjükre olyannak. Ez nem gyűlölködés, nekem is vannak közöttük barátaim, nem vagyok kirekesztő, láthatod. Mindenki tudja, hogy vannak dolgok, amiben meg ők a tehetségesebbek. A vérükben van.”

Ki beszélt itt? Kattintás után lehull a lepel.

2. Hát kellett nekünk ez a nagy egyenlőség?

„Kellett nekünk a fakanalat kormánykerékre cserélni? Egyébként is, milyen kormánykerék, az egész egy hatalmas átverés! Régen bezzeg!” – ütöttük fel sokak kedvenc agyrágógumija, a régi szép idők kapcsán született, és mítoszdöntögetőnek szánt posztunkat.

Bezzeg a régi szép időkben.. folytatás itt.

3. Rágalom, hogy a magyar társadalom durván nőközpontú!

„A szalagcímekből megtudom, hogy a rendőrség nagy erőkkel keres egy nemi erőszaktevőt és felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fiatal férfiak legyenek körültekintőbbek, inkább egyik se menjen rövidnadrágban az utcára, főleg ne egyedül és a késő esti órákban. Lejjebb görgetem az oldalt. A pártelnök örömmel nyugtázza, hogy a képviselőjelöltek férjei is segítenek az ajánlások gyűjtésében. Miniszterelnökként meg bejelentette, hogy a bezárt ruhaipari üzemek miatt jövőre minden szegénységben élő nő kötni tanulhat, ezzel újra textilipari nagyhatalom leszünk…”

Görbe tükrünk, ami szintén még az Origón jelent meg, eléggé a szívünkhöz nőtt. Olvassátok ti is.

4. Galamb a héják között

Nő. Keresztény feminista. Politikus. Szenvedélyes szószólója a nők egyenjogúságának és a nők társadalmi egyenlőségének. A Világ Igaza. Szerzetes és rendfőnöknő. Slachta Margit volt az első nő, aki mandátumot szerzett a magyar Országgyűlésben.

Szobrot sok más nőhöz hasonlóan neki sem állítottak, nevét rendtársáéhoz, Salkaházi Sáráéhoz hasonlóan alig ismerik.

Slachta Margitról szóló januári posztunkat itt olvashatjátok.

5. Eredet – Az első három év

Három évig otthon lenni a gyerekkel. Nemzetközi viszonylatban a világon sehol máshol nincs hasonló mércéje a jó anyaságnak, csak hazánkban. Itt viszont örökérvényűnek tűnik. Megírták a sztár gyerekpszichológusok is… hogy hol? A pártállam nők számára létrehozott leghatékonyabb propagandagépezetben, a Nők Lapjában.

Alig tudunk azokról a kutatásokról, amelyekben azt vizsgálják hogy egy átlagos kisgyereknek mennyi időt ideális otthon töltenie az (átlagos) édesanyjával, és hogy mennyi idősen érdemes rábízni másokra, majd elkezdeni közösségbe járatni.

Kis tabudöntögetőnk februárból.

+1. Intim katasztrófák

Bár ez a bejegyzésünk tavalyi, de a Születésház Egyesület traumákat kibeszélő kezdeményezéséről egy napokban megjelent cikk kapcsán több, mint négyszázan osztották meg pár nap alatt, így mégis betettük válogatásunkba.

Sokaknak a szüléskor szerzett testi-lelki sérülések, betegjogaik lábbal tiprása, figyelmen kívül hagyása sokkal súlyosabb megrázkódtatást okoz, mint azt bárki gondolná. Ez sem maradhat kibeszéletlenül.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.