Amikor az önkormányzat megbundázza az árverést

444
2015 január 04., 07:03
comments 134

Az önkormányzat 2013 őszén meghirdetett egy ingatlanárverést.

A hirdetményben több földterület (erdő) szerepelt. Egy pénteki napon hirdették meg, a következő kedden már le is zajlott az árverés.

Az árverésen a magyar állampolgárok kb. 99.7%-a eleve nem indulhatott, mert nemcsak az erdőgazdálkodási kód volt a résztvevők számára támasztott feltétel, hanem az is, hogy szerepeljenek az erdészeti szakszemélyzeti listán. Ez azt jelenti, hogy erdészmérnöki vagy erdésztechnikusi végzettséggel, valamint kétéves erdészeti szakmai gyakorlattal kellett rendelkezniük.

Az árverés tárgyát képező területeket megnézni, és adatait kikérni csak előzetes regisztráció alapján lehetett.

Mivel pénteki újságban jelent meg a hirdetmény, így erre senkinek sem volt esélye.

Az árverésre sok olyan dokumentumot kellet beszerezni, amiknek a hivatalos kiállítási ideje bőven meghaladja azt a gyakorlatilag 1 napot, amely rendelkezésére állt a licitálásra elvileg jogosult 0,3% magyar állampolgárnak. Így aztán konkrétan 2 ember jelentkezett be az árverésre vevőként.

Az előzetes regisztráció során az árveréshez való részvételhez szükséges dokumentumokat elkérték és ellenőrizték.

Az elvárt dokumentumok között szerepelt a köztartozás mentesség igazolása, erdészeti esküokmány, erdőgazdálkodási kód, igazolás az árverési előleg befizetéséről, stb-stb.. Az árverést vezető személy mindent rendben talált, és elfogadta a két ember regisztrációját pár órával a licitálás előtt.

Miután elkezdődött az árverés, ugyanaz a személy, aki korábban mindent rendben talált, hirtelen hiányosságokat vélt felfedezni az egyik jelentkezőnél. Valamelyik igazolás hiányzott, és emiatt az illetőt kizárták az árverésből.

Ezek után a konkurencia nélkül maradt egyedüli résztvevő alapár jutott hozzá a területhez.

Önök szerint az itt leírt történetben hány jogsértés történt?

Ez a történet a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatára érkezett, amin negyedik helyet ért el. A szerző azt kérte, hogy ne használjuk a nevét, és ne írjuk ki, hogy melyik településen történt mindez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.