Szinesztéziások, riadó!

MŰVÉSZET
2015 január 06., 11:50
comments 25

A 444-en több cikkben is foglalkoztunk az emberiség egyik legcsodálatosabb agybajával, a szinesztéziával, sőt gondolatban meg is alapítottam a Magyar Szinesztáziások Klubját (MASZK, esetleg MASZIK), A felhívásra elég sok szinesztéziás írt, de most itt az alkalom, hogy részt vegyenek egy különleges projektben: Naszádi Anna, a MOME mesterszakos hallgatója egy szinesztéziás naptár elkészítésén dolgozik, és ehhez kéri a MASZK (esetleg MASZIK) tiszteletbeli tagjainak segítségét.

Ezt írja:

Egy olyan virtuális naptáron dolgozom, amiben egyáltalán nincsenek betűk, számok vagy négyzetrácsok. Csakis színek, formák, felületek és a térbeli elrendeződés különböző variációit használom.

A szinesztéta emberek agyában természetes módon kapcsolódnak ezek a vizuális élmények az olyan szekvenciákhoz, mint számsorok, napok, hónapok vagy az abc betűi. Azt feltételezem, hogy ennek a mentális jelenségnek vannak olyan előnyei (pl a kreativitás vagy a memória területén), amiket a nem szinesztéta emberek is kiaknázhatnának például egy okostelefon vagy tablet segítségével.

Szóval valami szinesztéziához hasonló élményt szeretnék reprodukálni digitálisan a többi ember számára. Ehhez minél többféle szinesztéziás élmény összegyűjtésére lenne szükségem, hogy megtaláljam az esetleges közös pontokat és a gyakorlati használati lehetőségeket.

Ahogy mondtam beszélgetni szeretnék a delikvensekkel akár élőben, akár skypeon. Aki hajlandó lenne erre, az a b.naszan@gmail.com címen tud elérni. Ez a master diplomám lesz egyébként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.