Sikerhírek az MTI-ben: ötödére rövidítette Marx fő művét egy kínai agrárgépész

2015 január 8., csütörtök 16:37

Agrargepesz

A 73 éves Li Csungliang 11 évet töltött Marx monumentális, a kapitalizmus kritikai elemzését nyújtó művének rövidebb formában való kiadásával, amely végül tavaly júniusban jelent meg. Az eredeti többkötetes mű több mint 1,8 millió szóból áll, míg a férfi változata csupán 340 ezer szó hosszúságú. Li elmondta, hogy azért kezdett a hosszú évekig tartó vállalkozásba, mert amikor 1976-ban először olvasta el a művet, nagyon nehezen értette meg a lényeget.

"Három-négy olvasás után végre megértettem, és lenyűgözött a marxizmus. Úgy éreztem, megváltozott a világról alkotott képem."

Li másokat is A tőke érvelésének felfedezésére szeretett volna ösztönözni, ezért nekiállt az eredeti mű üzenetének egyszerűsítésére. "Néhány részt ki lehet hagyni anélkül, hogy ne lehetne megérteni az egész könyvet" - mondta Li, aki 2003-as nyugdíjba vonulása után állt neki terve megvalósításának. A férfi szerint Kínában a műnek több rövidített verziója létezik, azonban ezek közül sok teljesen elhagyta Marx pontos megfogalmazásait és logikáját. Li nem szeretett volna ebbe a hibába esni, és igyekezett megőrizni az eredeti munka sarkalatos pontjait, valamint egyetlen szót sem adott hozzá Marx gondolataihoz. Miután az első kötettel végzett,

elküldte azt egy tartományi intézetnek, amelynek tudósait lenyűgözte a férfi munkája.

Az egyik kutató szerint a rövidség ellenére Li képes volt megőrizni az eredeti mű gondolatmenetét, és gondoskodott az információk pontosságáról is. Li családját először megijesztette a férfi "furcsa hobbija", aki

napi 7-8 órára is bezárta magát egy szobába, hogy a művel foglalkozhasson.

Az elismerések azonban meggyőzték a családot is, és múlt héten Li unokájának tollából megjelent A tőke rövidített angol nyelvű változata, amely az egykori agrárgépész munkáját vette alapul. Én azért inkább Peter Singer "Marx: A Very Short Introduction" című könyvét ajánlom elsőre. Már csak azért is, mert az angolul van, nem kínaiul.

(via MTI)