https://img.444.hu/tumblr_nhtg1ax2QM1qabuh5o1_1280.jpg

10 bivalyerős magyar megszólaló Charlie-ügyben

külföld
2015 január 10., 15:45
comments 933

1. A maga módján

Wildmann János szerint amit nekünk egy ember megölése jelent, azt jelenti egy muszlimnak Mohamed meggyalázása: legfőbb értékének, identitásának megtámadását. Megtehetjük, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt, és azt mondjuk, hogy mindenki fogadja el a mi értékrendünket, de mi van, ha mások is ezt mondják a magukéról? – tette föl a kérdést a teológus. Akkor háború van: Charlie gyilkolja Mohamedet a maga módján, és Mohamed gyilkolja Charlie-t a maga módján. (Wildmann János, teológus, lelkészképző főiskola, egyetemi docense)

2. Olaj a tűzre

"Az, hogy ezzel valakit vallásában, meggyőződésében sértenek, ráadásul egy sokszor radikálisan gondolkodó kisebbséget, mint az iszlám terroristák, szerintem olaj a tűzre. Hogy miért van szükség 10-12 éven keresztül hergelni ezeket az embereket, nem értem. Szerintem nem ez az igazi sajtószabadság." (Sebestyén Balázs, Class Fm)

3. Demokráciaexpressz

"Vajon mi kellene ahhoz, hogy a liberálisok végre lelkiismeretük tükrébe tekintsenek, és elismerjék, hogy sem nyugtató, sem felháborodó szavuknak nincs erkölcsi súlya, mert fogalmuk sincs róla, mi működtet egy embert? Nem akarnak róla tudomást venni, hogy nincs a világon ember, akinek ne lenne köze népéhez, és az országhoz, ahol született. Ahol szülei, rokonai élnek, ahol ősei meghaltak. Szeretnék látni egy statisztikát arról, hogy 2001-ig visszamenőleg a merénylők szűkebb és tágabb családjában hányan haltak meg erőszakos halállal, hányat gázolt halálra valamely nyugati nagyhatalom demokráciaexpressze." (Körmendy Zsuzsanna, mno)

4.  Kiszámíthatóan egyszerű

"Felvetésem kiszámíthatóan egyszerű: mivel az Iszlám Állam terroristáit a jelek szerint nem áll módunkban megváltoztatni, csak mi magunk tehetünk bármit is a védelmünkre. Leginkább talán azzal, hogy nem közlünk szakmányban ilyen, nemcsak emberi mivoltukból kivetkőzött vadállatok, hanem minden tisztességes polgár számára viszolyogtató karikatúrákat." (Szőnyi Szilárd, Válasz)

5. Az emberi élet számukra nem számít, mivel primitívek

A képlet nagyon egyszerű: adott egy olyan népcsoport (arabok, négerek), aminek a tagjai teljesen más vérmérséklettel rendelkeznek, mint mi magunk. Erőszakosak, törzsi körülmények között élnek, és az emberi élet számukra nem számít, mivel primitívek és az élet és úgy általában a lét kérdése nem foglalkoztatja őket. Adott egy egy világvallás, amelynek számtalan értéke van, amely csodás kultúrát tudott teremteni, pont abból kifolyólag, hogy olyan szigorú törvénykezéssel bír, ami az ilyen erőszakos törzsi szinten lévőket meg tudta rendszabályozni. (Barcsa-Turner Gábor, deres.tv)

6. A gyűlölködés nagykereskedői

"Feltehetően a vendetta, a bosszú újabb és újabb áldozatokat követel majd. A karikaturisták ezt nem tudták volna? Akkor jobb esetben Jézus szavaival „nem tudták, mit cselekszenek.  A tulajdonosok viszont, akik a mai napon egymillió példányt adtak el a lapból, a szokásos mennyiség húszszorosát, nagyon is tudták, de nem bánják, mint ahogy a fegyverkereskedők sem siránkoznak a háborúk áldozatai miatt.

Charlie vagyok kitűzők hordozói pedig fontolják meg, hogy a francia  mondat azt is jelenti: Követem Charliet. Tényleg? A halálba is? A pr-kampány kiötlői hideg számítók. Ők a gyűlölködés nagykereskedői, sőt exportőrei is. Igaz rájuk persze a mondás is: Aki szelet vet, vihart arat.” (Kiss Ulrich, jezsuita szerzetes)

7. Szánni való kor

"Amikor a szólásszabadság a provokáció szabadságává aljasul, az nem egy dicső, hanem egy szánni való kor hírnöke."
(Balogh Ákos Gergely, Mandiner)

8. Jönnek, pedig nincs rájuk szükség

"Egyszerűen nevetséges, hogy úgy jönnek ide migránsok, hogy nincs rájuk szükség. Úgy jönnek ide, hogy a hajó személyzete elmenekül és a hajó sodródik, mi meg megmentjük őket, ami természetes. De senkinek nem jut eszébe, hogy ezeket a migránsokat visszavigye oda, ahonnan jöttek. Ha polgárháborúból jöttek, az más dolog, de jelentős részük az éhség elől érkezik Afrikából." (Nógrádi György, egyetemi tanár)

9. A Népszava karikaturistája nem fél

"Én ezeknek nem vagyok hajlandó félni, ezután is azt akarom rajzolni/írni, amit gondolok." Nyilatkozta a Népszavának a Népszava karikaturistája.

(Pápai Gábor, Népszava)

10.  Köpök a sajtószabadságra

charlie_komment

komment_charlie2

 

komment_charlie(a 444.hu három névtelen kommentelője)

(A címlapkép Tbg munkája.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.