Jemenben képezhették ki a Kouachi-testvéreket

Még 2011-ben kaptak fegyveres kiképzést. Ezt jemeni magas rangú biztonsági források közölték vasárnap.

A tájékoztatás szerint a francia fővárosban tizenkét embert meggyilkoló testvérek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik térségbeli fellegvárának számító Marib kormányzóság sivatagos területein kaptak kiképzést. Chérif és Said Kouachi Ománon keresztül utazott Jemenbe.

Jemeni tisztségviselők most erősítették meg először, hogy az utóbbi ötven év legvéresebb franciaországi terrortámadásának minősített akciót végrehajtó fivérek az országban tartózkodtak. Az al-Kaida jemeni szárnyát a világ legveszélyesebb terrorcsoportjai között tartják számon.

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) elsősorban a kormányerők és a síiták elleni belföldi harcokra összpontosítja erejét, de tagjai időnként külföldi terrortámadásokat is végrehajtanak.
A hadsereg előző évi offenzívája és az Egyesült Államok légi hadjárata következtében sokan úgy gondolták, hogy a csoport jelentősen meggyengült és már nem képes nagyszabású akciókat végrehajtani külföldön.

"A testvérek 2011. július 25-én érkeztek Ománba, innen pedig átcsempészték őket Jemenbe, ahol két hétig tartózkodtak. Találkoztak Anvar al-Avlaki radikális imámmal és háromnapos fegyveres kiképzésben részesültek a sivatagban. Augusztus 15-én visszatértek Ománba, majd innen továbbutaztak Franciaországba"

- mondta egy név nélkül nyilatkozó jemeni illetékes.

A jemeni látogatásról szóló híreket név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati források is megerősítették. A fivérek szerintük az arab tavasz idején Jemenben kirobbant lázongást kihasználva utaztak a Perzsa-öböl menti országba.

Anvar al-Avlakit, az al-Kaida regionális vezetőjét Jemenben még 2011-ben egy amerikai dróntámadás során megölték. Chérif Kouachi halála előtt azt mondta, hogy őt Avlaki emír pénzelte, testvérével együtt pedig az al-Kaida jemeni szárnyához tartozik. (MTI)