Mérgező krokodilepével szennyezett sörtől halt meg 69 ember Mozambikban

katasztrófa
2015 január 12., 13:33
comments 44

Legalább ennyi halott van, de lehet még több. A kormányzat a halálesetek miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el vasárnap késő este.

Paula Bernardo, az érintett északkeleti Tete tartomány egészségügyi illetékese a mozambiki állami rádiónak azt mondta: a térségben további 196 ember került kórházba, és mindegyikük hasmenésre és izomfájdalmakra panaszkodott. Vasárnap a körzet egészségügyi hatóságai még 56 halottról és 49, kórházba utalt betegről számoltak be.

Az érintettek mindegyike egy temetésen fogyasztott a mérgező sörből, ami a hatóságok szerint a gyászszertartás idején szennyeződhetett be mérgező krokodilepével, de a fertőzés pontos forrását egyelőre nem tudták megállapítani.

Carle Mosse, a tartomány egészségügyi vezetője azt mondta: vér- és sörmintákat küldtek a fővárosba (Maputóba), ezeket még vizsgálnak az illetékesek. A hagyományos mozambiki sör, a Pombe kölesből és kukoricalisztből készül, és rendkívül népszerű a dél-afrikai ország lakosainak körében.

A hatóságok ruhákat, élelmiszereket és korporsókat gyűjtenek a gyászoló családoknak. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.