3 furcsaság a párizsi világvezetős képről

2015 január 13., kedd 8:38
203

A világ politikusai Párizsba siettek a hétvégén, hogy szolidaritásukról biztosítsák Franciaország népét a terrortámadások után (vagy megragadják a lehetőséget válogatott bunkóságok megállapítására). Az elkészült tüntetős fotónak a világ egységét kellett volna bizonyítania, de lett néhány furcsaság.

1. Hová tűntek a női világvezetők ebből az ortodox zsidó újságból?

Hamevaser3869937736

Valahogy leradírozta a címlapfotóról Angela Merkelt és Anne Hidalgo párizsi polgármestert ez az izraeli ortodox újsábg, a Hamevasser. Állítólag véletlenül.

2. Hol vannak az amerikaiak?

Valami nagyobb kaliberű embert kellett volna küldenünk

– ismerte el a Fehér Ház szóvivője, miután sokan kritizálták az Egyesült Államokat, hogy csak a párizsi nagykövetével vett részt a felvonuláson, ahol nagyjából negyven állam és kormányfő vonult az intolerancia ellen. Obama elnök részvétele a biztonsági ügyek miatt átalakította volna a teljes felvonulást, szabadkozott a szóvivő, de az épp Afganisztánban látogató John Kerry külügyminiszter vagy Eric Holder igazságügyminiszter igazán ott lehettek volna. Utóbbit elvileg el is külték Párizsba, de valamiért mégsem vett részt a felvonuláson. (Reuters.)

3. Tényleg nem is a tömeggel vonultak a politikusok?

tumblr_ni3he0SK2T1t2kyqeo1_1280

A képen úgy tűnik, mintha a világ több tucatnyi országából összesereglett politikusok vezették volna a tömeg felvonulását. Ehhez képest egy lezárt, szigorúan őrzött utcában menetelgettek csak a világ vezetői, az egész csak a kameráknak szólt, járta körbe az internet virális részét a képekkel bizonyított feltételezés.

Persze fel lehet hozni a politikusok védelmében, hogy joggal féltek a több milliós párizsi tömegtől, és azt is gondolhatták, hogy az elkészült fényképpel is eléggé szimbolizálják a globális szolidaritást. De tény, hogy valójában nem csatlakoztak a tömeges felvonuláshoz, ami nem biztos, hogy a legjobb üzenet a képviseleti demokrácia válsága idején.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt