Franciaország Marokkó kegyeit keresi

külföld
2015 január 15., 17:10
comments 11

Laurent Fabius francia külügyminiszter a nemzetgyűlésben kapott egy képviselői kérdést a mostanában különösen fagyos francia-marokkói kapcsolatokról, melyre a miniszter azzal válaszolt, hogy a két ország közötti biztonságpolitikai és igazságügyi együttműködést mindenképp újra kell indítani, ezért hamarosan el is utazik majd Marokkóba.

A korábbi francia gyarmat vezetői 2014 februárjában akadtak ki nagyon a franciákra, ekkor ugyanis francia rendőrök hatoltak be Marokkó párizsi nagykövetségére, hogy kínzásokkal kapcsolatos vádakról kérdezzék ki a marokkói titkosszolgálat éppen a nagykövetségen tartózkodó vezetőjét. A férfit később francia-marokkói aktivisták be is perelték Franciaországban.

A diplomáciai vita után Marokkó felfüggesztette a biztonságpolitikai és igazságügyi együttműködést Franciaországgal, így a két ország nem is tudott együttesen fellépni a közel-keletre utazó és az ISIS oldalán harcolni vágyó marokkói és francia állampolgárokkal és magával a terrorszervezettel szemben, pedig az iszlamistáknak mindkét államban jelentős kapcsolatai vannak.

A nemzetgyűlésben is azért merült fel a francia-marokkói viszony stabilizálása, mert egyes képviselők szerint ez is segíthette a Charlie Hebdo szerkesztősége és a párizsi kóserbolt elleni terrortámadások elkövetőit, hiszen a két állam nem jelenleg nem cserél egymással bűnügyi adatokat sem.

Fabius elismerte azt is, hogy a francia diplomácia is hibázott, mikor szakításig hagyta romlani a francia-marokkói viszont. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.