Elszabadult a svájci frank, a forint beszakadt

gazdaság
2015 január 15., 09:01
comments 784

Történelmi dolog történt csütörtök délelőtt: a svájci jegybank feladta az árfolyamküszöböt az euróval szemben, ezért egy pillanat alatt elképesztően erős lett a svájci frank. A forint/euró árfolyam is beszakadt.

A svájci frankkal szemben 316-ig, az euróval szemben pedig 326 forintos történelmi mélységbe zuhant a forint. De volt néhány perc, amikor bőven háromszáz forint felett járt a frank, és akadt ijedt ajánlat 400 forint körül is – ez arra utal, hogy teljesen váratlanul érte a devizapiaci kereskedőket a lépés.

Gyakorlatilag lebénult a piac a hírre az első percekben, ezért őrülten mozogtak az árfolyamok.

A két fő üzleti adatszolgáltató, a Bloomberg és a Reuters is különböző árfolyamokat mutatott ugyanabban az időben. A Bloomberg szerint ez a helyzet:10872194_10203513791265445_1395686776_n

Az első pánik után már kissé visszarendeződnek a dolgok, az euró délelőtt 11 után már 321 forint körül volt, aztán visszaugrott 323-ra. A svájci frank 315-nél van, ami elég durva ahhoz képest, hogy a napot az eleve iszonyú erős 265 forintnál kezdte.

Alpesi machinációk

Svájc az utóbbi években azzal védte gazdaságát a túl erős franktól, és az ezzel járó versenyképességi hátrányoktól, hogy az euróhoz rögzítette az árfolyamot, 1,2-nél. Ezt tartani ugyan elég költséges volt eddig is, de működött. Most azonban teljesen váratlanul elengedték a rögzített árfolyamot. (Ebben részben szerepet játszhatott az is, hogy tegnap az Európai Bíróság szakértői lényegében jóváhagyták az Európai Központi Bank kötvényvásárlásait, aminek hatására nagyon megnőtt az kereslet az olyan biztonságos eszközök iránt, mint a svájci frank.)

A kamatlábat pedig mínusz 0,75 százalékra vágták, ami egy hasonlóan erős lépés, és elvileg arra kellene késztetnie a befektetőket, hogy kevésbé akarjanak svájci frankot venni. De a befektetők nem így gondolják: most 1,15-nél van az euró/svájci frank, de korábban néhány pillanat még a paritás alá is bezuhant.

A devizahitelesek a fix árfolyamú, a mostaninál valóban jóval kedvezőbb árfolyamon történő (256 forintos svájci frank) forintosítás révén nem járnak olyan rosszul, hacsak nem borul fel teljesen a devizapiac. Azok a devizahitelesek, akiket nem mentenek ki (autóhitel, személyi hitel), irdatlanul megjárják most a svájciak lépésével. Viszonylag sok céges és önkormányzati hitel is van svájci frankban, bár a néhány évvel ezelőtti csúcshoz képest kevesebb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.