Magyarország legjobb ismeretlen múzeumai, ezeket látogasd végig mind idén!

kultúra
2015 január 17., 07:59
comments 80

Az Irány Magyaroszág turisztikai honlap jelenleg 688 magyaroszági múzeumot listáz. Ezt böngésztem végig, és kiválogattam azokat, amelyeket bármikor megnéznék, ha arra járnék. Felejtsék el a Szépművészetit, irány az orsósmagnó-, a lámpa- vagy a denevérmúzeum. Program 2015-re, az egész családnak.

Marcipán Múzeum, Keszthely

  • Keszthely, Katona József utca 19. Március elejétől december végéig, hétfő kivételével minden nap. A belépődíj 180 forint.

A keszthelyi Marcipán Múzeum Simonfai Jenő mestercukrász és felesége, Ágnes marcipánszobrait mutatja be. A honlap szerint a látogatók kedvence a „Festetics-kastély marcipánmakettje, amely filigrán díszeivel kb. 2 hónap alatt készült el”. Itt van egy fasza zsarnokgyík inkább:

photo_camera Forrás: network.hu

Mondjuk személy szerint engem legalább annyira érdekel a vendégkönyv, mint a kiállítás. Már csak azért is, mert „a Lada-Samara formatervezője és felesége, meseillusztrátor Togliattiból” is rajzolt bele, íme:

Keszthely_MarcipanMuzeumLadaSzamara

Őskohó, Somogyfajsz

  • Somogyfajsz határában, belépés ingyenes, ha jól látom.

Vigyázat, össze ne keverjük az ország másik felében található Újmassai Őskohóval. Mondjuk mindkettő remek program.

photo_camera A somogyfajszi Őskohó Múzeum (Forrás: GeoLocation / Peti József / CC BY-SA 3.0, via nyest.hu)

Legkirályabb vasárnap elfoglaltság, egy príma, X. századi őskohó- és busakemence-látogatás. Ráadásul az őskohó a Vaskultúra Útjának is egy állomása, és a közelben egy X-XI. századi, rovásírásos fúvóka is előkerült. A Nyest.hu nagyon alapos cikkben járt utána, hogy ki mit és miért véshetett a fúvókára. Irány Somogyfajsz!

Pipamúzeum, Ibafa

  • Nyitva a hét minden napján, helyszíni kérésre ( a gondnokot kell keresni ) Gondnok: Lakatos Sándorné. L: Kossuth Lajos utca 12. , tel.: 06 73/ 454 -093. Belépő: 300 forint.

„Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa”

Ibafa hírnevét a pipázó plébánosának köszönheti. Hangai Nándor, aki 1864 és 1905 között volt a falu plébánosa, nagyon szeretett pipázni. Roboz István újságíró barátja írta a kis nyelvtörőt, amelyik annyira népszerű lett, hogy 1931-ben a pesti operettet is meghódította.

(Komjáthy Károly-Emőd Tamás-Török Rezső: Ibafai lakodalom)

Beütött a skandallum: az új papnak, Sarlós Ferencnek nem volt fapipája.

Hívei ezért 1934-ben egy Gerber Béla iparművész faragta, nagyméretű fapipával ajándékozták meg. Azóta gyűjtik a dohányzástörténeti relikviákat az ibafaiak, amiket 1968 óta megtekinthetünk a Pipamúzeumban.

Sindümúzeum, Velemér

Hogy mi? Sindü? Rövid ü? Mi ez? A sindü a zsindely helyi megfelelője, de nem fazsindelyt, hanem házilag készített tetőcserepet jelent. Íme, egy sindü:

photo_camera Forrás: a Sindümúzeum honlapja, a cserepmadar.hu

Ha ez nem lenne elég, akkor a múzeumban a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor hiteles mását is megtekinthetjük.

Véres Középkor Kínzómúzeum, Keszthely

  • Nyitva tartás szezonban: 10-18h, belépő 600 forint.

A Marcipán Múzeum után levezethetünk Keszthelyen, ha a Casablanca Bár mellett befordulunk a remek nevű Véres Középkor Kínzómúzeumba. A leírás szerint „a Kínzómúzeum bemutatja a kínzási, kivégzési módszereket a középkortól a legújabb korig, a Távol-Kelettől a tengerentúlig. Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és a csejtei Báthori Erzsébet szadizmusával is”. Hülyeség, mi több, vétek lenne kihagyni. Keszthely amúgy is jól áll, a marcipánon és a kínzáson túl van még Csigaparlament és középkori erotikus panoptikum is.

photo_camera Forrás: iranymagyarorszag.hu

Dobmúzeum, Cegléd

  • Nyitva: Hétfőtől-péntekig 10-16 óráig. Szombaton, vasárnap előzetes telefonos bejelentkezés alapján.

Kármán Sándor magángyűjteményét tartalmazó múzeum, megtekinthető egy csomó ütős hangszer. A wikipédia szócikk egyik mondata álljon itt iránymutatónak:

„A gyűjtő–alapító Kármán Sándor saját tervezésű Turbo Designer fantázianevű különleges, Harley-Davidson motorkerékpárra emlékeztető dobfelszerelése az 1999. évi frankfurti zenei vásáron szép sikert aratott, ennek megfelelően a kiállítás központi helyén kapott helyet.”

photo_camera Forrás: wikipédia

Népviseletbe öltöztetett babák kiállítása, Abádszalók

  • Hétfő és vasárnap kivételével minden nap 9-12-ig. Ünnepnapokon zárva. Belépő: 300 forint.
photo_camera Abádszalók, forrás: abadszalok.hu
photo_camera Minőségi vitrin

Egy csomó baba, népviseletben. További szószátyárkodás felesleges.

Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma, Zsámbék

  • Június 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Beugró: 900 forint.

Egyfelől simán a legjobb nevű magyar múzeum, másrészt pedig egy csomó kiszuperált haditechnika, amik között rohangálhatnak a gyerekek. I <3 Földi telepítésű magyar légvédelem fegyvernemi múzeuma.< />> Csúcs!!!!

Orsós Magnó Múzeum, Terény

  • Minden nap 9-12 óráig és 13-18 óráig. Hétfőn szünnap! Belépő: egy ezres.

Egy nógrádi kis falu parasztházában található a világ legjelentősebb orsósmagnó-gyűjteménye. 123 orsós magnetofon, és 300 egyéb készülék. A legtöbb meg is hallgatható – a készülék korának megfelelő zenével. Az alapító Nagy Vilmossal az Index stábja készített remek riportot:

Denevérmúzeum, Abaliget

  • Március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00. Október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00. Belépő: 450 forint.

Végezetül személyes kedvencem, az abaligeti denevérmúzeum. DENEVÉRMÚZEUM!!! Nem meglepő módon ez az ország egyetlen denevérmúzeuma, ahol mind a 24 magyarországi denevérfajjal megismerkedhetünk. Don't eat the bat, oh!

Denever1

Említést érdemelnek még az alábbi helyek:

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.