Magyarország legjobb ismeretlen múzeumai, ezeket látogasd végig mind idén!

Az Irány Magyaroszág turisztikai honlap jelenleg 688 magyaroszági múzeumot listáz. Ezt böngésztem végig, és kiválogattam azokat, amelyeket bármikor megnéznék, ha arra járnék. Felejtsék el a Szépművészetit, irány az orsósmagnó-, a lámpa- vagy a denevérmúzeum. Program 2015-re, az egész családnak.

Marcipán Múzeum, Keszthely

  • Keszthely, Katona József utca 19. Március elejétől december végéig, hétfő kivételével minden nap. A belépődíj 180 forint.

A keszthelyi Marcipán Múzeum Simonfai Jenő mestercukrász és felesége, Ágnes marcipánszobrait mutatja be. A honlap szerint a látogatók kedvence a „Festetics-kastély marcipánmakettje, amely filigrán díszeivel kb. 2 hónap alatt készült el”. Itt van egy fasza zsarnokgyík inkább:

Forrás: network.hu

Mondjuk személy szerint engem legalább annyira érdekel a vendégkönyv, mint a kiállítás. Már csak azért is, mert „a Lada-Samara formatervezője és felesége, meseillusztrátor Togliattiból” is rajzolt bele, íme:

Keszthely_MarcipanMuzeumLadaSzamara

Őskohó, Somogyfajsz

  • Somogyfajsz határában, belépés ingyenes, ha jól látom.

Vigyázat, össze ne keverjük az ország másik felében található Újmassai Őskohóval. Mondjuk mindkettő remek program.

A somogyfajszi Őskohó Múzeum (Forrás: GeoLocation / Peti József / CC BY-SA 3.0, via nyest.hu)

Legkirályabb vasárnap elfoglaltság, egy príma, X. századi őskohó- és busakemence-látogatás. Ráadásul az őskohó a Vaskultúra Útjának is egy állomása, és a közelben egy X-XI. századi, rovásírásos fúvóka is előkerült. A Nyest.hu nagyon alapos cikkben járt utána, hogy ki mit és miért véshetett a fúvókára. Irány Somogyfajsz!

Pipamúzeum, Ibafa

  • Nyitva a hét minden napján, helyszíni kérésre ( a gondnokot kell keresni ) Gondnok: Lakatos Sándorné. L: Kossuth Lajos utca 12. , tel.: 06 73/ 454 -093. Belépő: 300 forint.

„Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa”

Ibafa hírnevét a pipázó plébánosának köszönheti. Hangai Nándor, aki 1864 és 1905 között volt a falu plébánosa, nagyon szeretett pipázni. Roboz István újságíró barátja írta a kis nyelvtörőt, amelyik annyira népszerű lett, hogy 1931-ben a pesti operettet is meghódította.

(Komjáthy Károly-Emőd Tamás-Török Rezső: Ibafai lakodalom)

Beütött a skandallum: az új papnak, Sarlós Ferencnek nem volt fapipája.

Hívei ezért 1934-ben egy Gerber Béla iparművész faragta, nagyméretű fapipával ajándékozták meg. Azóta gyűjtik a dohányzástörténeti relikviákat az ibafaiak, amiket 1968 óta megtekinthetünk a Pipamúzeumban.

Sindümúzeum, Velemér

Hogy mi? Sindü? Rövid ü? Mi ez? A sindü a zsindely helyi megfelelője, de nem fazsindelyt, hanem házilag készített tetőcserepet jelent. Íme, egy sindü:

Forrás: a Sindümúzeum honlapja, a cserepmadar.hu

Ha ez nem lenne elég, akkor a múzeumban a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor hiteles mását is megtekinthetjük.

Véres Középkor Kínzómúzeum, Keszthely

  • Nyitva tartás szezonban: 10-18h, belépő 600 forint.

A Marcipán Múzeum után levezethetünk Keszthelyen, ha a Casablanca Bár mellett befordulunk a remek nevű Véres Középkor Kínzómúzeumba. A leírás szerint „a Kínzómúzeum bemutatja a kínzási, kivégzési módszereket a középkortól a legújabb korig, a Távol-Kelettől a tengerentúlig. Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és a csejtei Báthori Erzsébet szadizmusával is”. Hülyeség, mi több, vétek lenne kihagyni. Keszthely amúgy is jól áll, a marcipánon és a kínzáson túl van még Csigaparlament és középkori erotikus panoptikum is.

Forrás: iranymagyarorszag.hu

Dobmúzeum, Cegléd

  • Nyitva: Hétfőtől-péntekig 10-16 óráig. Szombaton, vasárnap előzetes telefonos bejelentkezés alapján.

Kármán Sándor magángyűjteményét tartalmazó múzeum, megtekinthető egy csomó ütős hangszer. A wikipédia szócikk egyik mondata álljon itt iránymutatónak:

„A gyűjtő–alapító Kármán Sándor saját tervezésű Turbo Designer fantázianevű különleges, Harley-Davidson motorkerékpárra emlékeztető dobfelszerelése az 1999. évi frankfurti zenei vásáron szép sikert aratott, ennek megfelelően a kiállítás központi helyén kapott helyet.”

Forrás: wikipédia

Népviseletbe öltöztetett babák kiállítása, Abádszalók

  • Hétfő és vasárnap kivételével minden nap 9-12-ig. Ünnepnapokon zárva. Belépő: 300 forint.
Abádszalók, forrás: abadszalok.hu
Minőségi vitrin

Egy csomó baba, népviseletben. További szószátyárkodás felesleges.

Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma, Zsámbék

  • Június 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Beugró: 900 forint.

Egyfelől simán a legjobb nevű magyar múzeum, másrészt pedig egy csomó kiszuperált haditechnika, amik között rohangálhatnak a gyerekek. I

Csúcs!!!!

Orsós Magnó Múzeum, Terény

  • Minden nap 9-12 óráig és 13-18 óráig. Hétfőn szünnap! Belépő: egy ezres.

Egy nógrádi kis falu parasztházában található a világ legjelentősebb orsósmagnó-gyűjteménye. 123 orsós magnetofon, és 300 egyéb készülék. A legtöbb meg is hallgatható – a készülék korának megfelelő zenével. Az alapító Nagy Vilmossal az Index stábja készített remek riportot:

Denevérmúzeum, Abaliget

  • Március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00. Október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00. Belépő: 450 forint.

Végezetül személyes kedvencem, az abaligeti denevérmúzeum. DENEVÉRMÚZEUM!!! Nem meglepő módon ez az ország egyetlen denevérmúzeuma, ahol mind a 24 magyarországi denevérfajjal megismerkedhetünk. Don't eat the bat, oh!

Denever1

Említést érdemelnek még az alábbi helyek:

 

 

 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.