Puccs van Jemenben

A siíta lázadók már elfoglalták az elnöki palotát, és lőni kezdték az államfő rezidenciáját is Jemen fővárosában, Sana'aban. Az egyik CNN-nek nyilatkozó miniszter szerint az elnök,  Abed Rabbo Manszúr Hádi teljesen elvesztette az irányítást az események felett, gyakorlatilag puccs van.

Abdul-Malik al-Húszi, a lázadó síiták vezetője, épp azzal fenyeget, hogy bárhogyan felléphetnek harcosai Hadi elnökkel szemben. (AFP PHOTO / POOL / AL-MANAR TV)

A jelenlegi helyzetben senki nem tudja, hogy a hadsereg mekkora része lojális egyáltalán Hadi elnökhöz. Szakértők szerint a jemeni katonák inkább a közvetlen parancsnokuk, mint Jemen állam felé elkötelezettek, ezért a hadsereg gyorsan oldalt válthat. Nem lenne meglepő, ha Hadi elnök ezért nem tudna úrrá lenni a kisebbségi síiták lázadásán.

A lázadók szervezete, az Anszarullah viszont tagadja, hogy azért foglalták volna el az elnök palotáját, mert át akarnák venni a hatalmat – csak "biztonságba akarták helyezni" az ott tárolt fegyvereket.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, az ENSZ Bizotonsági Tanácsa pedig összeült a helyzet megvitatására.

AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

Jemenben 2011 óta káosz van, mind az évtizedek óta elnyomott síita kisebbség, mind a szunnita Al-Kaida fegyverrel harcol az USA-szövetséges kormány ellen. A síita lázadók tavaly szeptemberben foglalták el Sana'a nagy részét. A húszi síitákat az dühítette fel különösen, a most készülő alkotmánytervezet sem adna nekik nagyobb jogokat.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.