Eljárás indul Maksa Zoltán viccelődése miatt

2015 január 22., csütörtök 14:38
245

Eljárást indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben, mert a szilveszteri műsorban egyetemista nők megerőszakolásával viccelődtek – közölte az NMHH sajtóosztálya az MTI-vel.

A keddi ülésén határozott úgy a testület, hogy megvizsgálja, megfelelt-e a Maksa-híradó az emberi méltóság tiszteletben tartása és a megfelelő korhatár-besorolás követelményének.

Maksa Zoltánt a vicce miatt feljelentették a Médiatanácsnál, ő többször is bocsánatot kért, majd az ügyben minden posztját törölte a Facebook-oldaláról. Voltak, akik elítélték Maksát, míg van olyan nézet is, hogy ha nem is tartják jónak a poént, de viccelődni bármivel lehet:

Rajz: Tbg

A Médiatanács közölte: az adás ellen hat nézői panasz érkezett. A testület az emberi méltóság megsértése miatt legutóbb a Class FM Morning Show-jának egyik tavaly szeptemberi adása miatt szabott ki 450 ezer forintos bírságot a rádió médiaszolgáltatójára.

Tavaly szeptemberben indított az ELTE rektora kari szintű fegyelmi eljárásokat az intézmény két gólyatáborában történtek miatt. A fonyódligeti, tanítóképző kari gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, a jogász gólyatáborban obszcén, trágár dalokat énekeltettek. Sajtóinformációk szerint az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában is történt nemi erőszak, az ügyben a dékán feljelentést tett.

A gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt egy munkacsoport létrehozását kezdeményezte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január elején. A testület feladata egy ajánlás elkészítése, aminek alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat.

Ugyanakkor mutatta be a gólyatáborokkal foglalkozó vizsgálatának eredményét az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos a felsőoktatási törvény módosítását javasolja az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést.