WHO: Fordulópont az ebolaellenes küzdelemben

A WHO január 18-ai térképe.

Mindössze nyolc új esetet regisztráltak Libériában a múlt héten, pedig szeptemberben még hetente ötszázzal nőtt az új fertőzöttek száma. A másik két érintett államban, Guineában és Sierra Leone-ban szintén egyre kevesebben fertőződnek meg.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint eddig ez a legbíztatóbb heti jelentés a járvány kitörése óta.

  • Libériában 8 új eset a csúcsot jelentő 509 helyett
  • Guineában 20 a rekord 292 helyett
  • Sierra Leone-ban 117 a pár héttel ezelőtti 748 helyett
Az Ebola terjedési üteme a hártom országban (sorrendben: Guinea, Libéria, Sierra Leone). Forrás: WHO.

Előfordultak olyan napok Libériában, amikor egyáltalán nem regisztráltak új eseteket. Dr. Christopher Dye, a WHO stratégiai igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy

„Az elmúlt három hét mindegyike az addigiak legbíztatóbbika volt. Az üzenet egyértelmű, a betegség visszaszorulóban van.”

Azonban Dr. Dye szerint még mindig nem szabad hátradőlni, ugyanis a betegség bármikor újra beindulhat, ha lazul a fegyelem. Mindenképp tovább kell javítani a "contact-tracking"-et, azaz mindazok felkutatását, akik találkozhattak egy-egy fertőzöttel.

Egyetlen figyelmen kívül hagyott eset is elég lehet a járvány újra kitöréséhez.

Egészségügyi dolgozók gumicsizmái száradnak a fertőtlenítés után. AFP PHOTO / CELLOU BINANI

Sierra Leone nyugati része - ahol a főváros, Freetown is fekszik - továbbra is sok kihívást tartogat a WHO-nak és a helyi egészségügyi szerveknek. A "contact-tracking" sokkal alacsonyabb hatásfokú itt, mint máshol, ezért sokszor olyan helyeken is felbukkannak új fertőzöttek, ahol nem számítottak rá.

A 145 friss sierrai esetből több mint százat ebben a régióból jelentettek. Az ENSZ ebolaügyi koordinátora, David Nabarro is optimista:

„A helyzet bizalomra ad okot, és talán végre látjuk a járvány végét. Sajnos azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Az ebolajárvány bármikor újra kitörhet.”

Peter Piot, a flamand orvos, aki 1976-ban először izolálta az ebolát decemberben azt jósolta, hogy 2015 végéig fog tartani a járvány.