38 évet ült ártatlanul, most szabadult

Egy észak-karolinai bírói testület megállapította, hogy Joseph Sledge-et 1978-ban ártatlanul ítélték el. A férfi most, 70 évesen szabadulhatott.

Joseph Sledge a szabadulásakor a Telegraph videóján

A férfit azért ítélték el, mert 1976 szeptemberén egy nőt és annak lányát halálra késelve találták meg az elizabethtowni otthonukban. A gyilkosság egy nappal azután történt, hogy Sledge megszökött egy börtönfarmról, ahol lopás miatt kellett ülnie.

De nemrég egy szakértői vélemény kimondta, hogy egyik bizonyíték sem volt bizonyíték, mert a gyilkosság helyszínén talált ujjlenyomatok, haj- és DNS-minták közül egyik sem volt köthető Sledge-hez. Ráadásul 2013-ban az egyik tanú beismerte, hogy annak idején hazudott.

A kerületi ügyész bocsánatot kért Sledge-től, mint mondta:

„A rendszer hibázott. Rossz ember van a börtönben.”

Sledge a nyolcadik rab az államban, akit a 2007 óta működő, korábbi ügyeket felülvizsgáló bizottság, a North Carolina Innocence Inquiry Commission tisztázott. Ez az egyetlen állami finanszírozású felülvizsgáló bizottság Amerikában. Eddig kb. 1500 ügyet vizsgált felül. A nonprofit Innocence Project szerint az USA-ban eddig 325 embert ártatlanságát bizonyította utólag elvégzett DNS-vizsgálat.

Az idős férfi azt mondta, már várja, hogy végre egy igazi ágyban aludhasson, és talán még egy medencében is úszni fog. (Telegraph)