A MET bemutatja: Ilja Trubnikov, társtulajdonos

gazdaság
2015 január 28., 16:32
comments 60

A MET Holding Ag. a magyar államnak köszönhetően 2011 óta több tízmilliárd forint haszonhoz jutott a hazai földgázpiacon, erről itt írtunk részletesen.

A cég a honlapján most megjelentetett egy ábrát, a MET Csoport végső tulajdonosai címmel, amin látszik, hogy kik azok a személyek, akik a MET-et birtokló vállalkozások mögött állnak. Korábbi cikkünkben mindannyian szerepeltek, kivéve Ilja Trubnikovot (akit angol átírással Ilya Trubnikovként említenek). Azt tudtuk, hogy a Small Valley Invest nevű, a MET-ben tulajdonos, és a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég mögött oroszok állnak, de most a MET meg is nevezte, hogy kiről van szó.

Lakatos a Figyelőnek azt mondta, hogy egy kanadai – orosz üzletemberről van szó. Találtunk a neten egy energetikában érdekelt Ilya Trubnikov nevű üzletembert, akinek a neve ráadásul egy orosz céghez, egy bizonyos NGKS-hez kötődött. A vállalkozásnak Moszkvában és Torontóban is volt irodája. A cég olaj- és gázvezetékek átvizsgálásával, szivárgásmentesítéssel foglalkozott. A vállalkozást 2007-ben egy houstoni székhelyű amerikai cég megvásárolta. Az NGKS honlapja már nem működik, az egykori kanadai telephelyéhez megadott telefonszámon már egy másik cég válaszolt, a moszkvai számuk pedig nem csöng ki.

A MET által közölt végső tulajdonosi struktúra így néz ki:

  • Mol: 40%,
  • Lakatos Benjámin: 24,67%,
  • Nagy György: 12,665%,
  • Ilya Trubnikov: 12,665%,
  • Garancsi István: 10%.

met tulajdonosok

 

Lakatos Benjámin a MET Holding vezetője is. 1999-ben újságíróként kezdte a karrierjét a Figyelőnél, de 2001-től már a Mol-nál dolgozott. Elemzőként részt vett az INA horvát energetikai cég megvásárlásában, majd gázkereskedelmi és üzletfejlesztési igazgató volt. Többek között a feladatai közé tartozott olaj- és gázmezőket szerezni a társaságnak a volt Szovjetunió területén, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A MET eredetileg a Mol leányvállalata volt, Lakatos az anyacégtől került a cég élére. Lakatos a Mol-nál Hernádi Zsolt elnök bizalmi emberei közé számított, jó viszonyuk a cégnél közismert.

Nagy György üzletember a Jet-Sol Kft. tulajdonosaként az OTP-nek és a Magyar Postának is nyújt informatikai szolgáltatásokat, míg a Café Csoport tulajdonosaként kommunikációs területen ügyfele a Mol és az OTP is. Előbbi cégnek egymilliárd, utóbbinak félmilliárd forint körül volt az éves profitja az utóbbi években. Részesedése van a csepeli szabadkikötőben is, és nemrégiben vásárolt tulajdonrészt Csányi Sándor OTP-elnök Mohácson épülő vágóhídjában. Utóbbi komoly vállalkozás, Csányi 2013 nyarán állítása szerint azért adta el OTP-részvényeinek egy részét, hogy elég pénze legyen felépíteni a hatalmas vágóhidat. Nagy György alapítója és korábban társtulajdonosa volt a Wallisnak. Moszkvában végzett a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében.

Garancsi István karrierjét a Mecsek és Vidéke Takarékszövetkezetnél kezdte, de a 90-es évek elején az OTP-nél is dolgozott. Egyik első komoly saját üzletét Hernádi Zsolttal együtt hozta össze: a tulajdonukban lévő cég vásárolhatta meg a CD Hungary nevű céget, amely a budapesti diplomataingatlanokat kezelte, és amelyet 2001-ben privatizált az első Orbán-kormány. (Első körben az OTP egyik cége vette meg a komoly ingatlanvagyonnal bíró céget, és onnan került Hernádi és Garancsi érdekeltségébe.) 2001-től vezeti az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezetet. Esztergom érdekes életrajzi kapocs a MET tulajdonosai között: itt nőtt fel Hernádi Zsolt, és itt járt középiskolába Lakatos Benjámin is. Garancsi 2007-ben vette meg a Videoton futballcsatot. Politikai tisztsége is van, a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott lett 2011-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.