A német szélsőjobboldali tüntetők véletlenül a szélsőjobboldali eszmék ellen tüntettek

külföld
2015 január 28., 17:29
comments 81

Schwerin városában is felvonultak az "Európa iszlamizációja ellen" tüntetők, nagyjából ötszázan. Ők is a Pegida névre keresztelt, drezdai székhelyű tüntetéssorozatnak a hatására tettek így, melynek köszönhetően egyre több német városban zajlanak hasonló tüntetések és sok ember részvételével ellentüntetések is.

A schwerini tüntetők közül sokan egy mvgida.de feliratú transzparens vagy matricákat szorongattak. Ezeket a vonulás elején osztották a résztvevőknek aktivisták. Az Mvgida lett annak az idegenellenes mozgalomnak a gyűjtőneve, ami a Pegidából országszerte kinőtt mozgalmakat hívatott összefogni. És persze azt feltételezték a tüntetők, hogy az mvgida.de ennek a hivatalos honlapja.

Órákkal később tudták csak meg, hogy erről szó nincsen. Névtelen aktivisták ugyanis, előbb megvásárolták a domaint, majd szórólapokat, bannereket és matricákat gyártottak a címmel, hogy ezt kioszthassák. A honlapra azonban arról raktak fel tartalmakat, hogy a mozgalom támogatóinak inkább informálódniuk kéne, mielőtt papagájként mondanak vissza szlogeneket.

pedig

A Washington Post által megkérdezett aktivisták elmondása szerint azért is Schwerinben vitték véghez mindezt, mert szemben a többi városban, ahol mérsékelt polgárok visszafogottabb támogatással zajló tüntetései voltak tapasztalhatóak az elmúlt hetekben, itt kifejezetten neonácik álltak a mozgalom élére.

A név nélkül nyilatkozó aktivista szerint a felvonulók között vannak olyanok, akik létező problémákat vetnek fel és jogos aggodalmakat fejeznek ki. De az nem helyes, ha ezt idegengyűlölő szélsőségesek társaságában teszik.

A honlapjukra fel is tettek egy rakás lehetőséget, ahogy a tüntetésen résztvevők kifejezhetik aggályaikat a bevándorlók ellenőrizhetetlen áradatával vagy a német politikai elit bénaságával szemben.

Az elmúlt hetek elemzései mind arra tértek ki, hogy a Pegida nagyon széles társadalmi merítésből volt képes embereket megszólítani, azaz szó sem volt arról, hogy csak a szélsőjobboldali szavazókat tudták volna megszólítani. Ezeken a tüntetéseken rengetegféle vélemény ért össze, volt aki az amerikaiakkal kötendő szabad kereskedelmi egyezmény miatt aggódott, más az oroszokkal szembeni szankciók ellen volt kinn, és a Washington Post cikke szerint volt, aki egyszerűen a világbékéért ment el.

A toleranciapárti honlap szerkesztői azt szeretnék, ha az elégedetlen állampolgárok elhívnák a helyi politikusokat, és velük beszélnék át a problémákat.

Közben kicsit megtört a legnépesebb, drezdai tüntetés növekedésének üteme. Míg heteken át egyre többen látogattak ki minden hétfőn, hogy az "iszlamizáció" ellen tüntessenek, a múlt héten a héttel korábbi 25 ezer emberhez képest 17 ezren mentek el tiltakozni.

Egyre több kutatás is készült a tüntetésen résztvevőkről, és ezekből az derült ki, hogy a tüntetők egy jelentős részének nem is akadt komolyabb baja a muszlimokkal, hanem a német politikai elittel szemben érzett frusztrációjuk miatt mentek utcára. Az eredmények persze nem tekinthetőek reprezentatívnak, mert a Pegida számos támogatója nem hajlandó sem a sajtónak, sem kutatóknak nyilatkozni. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.