Panorámaképpel ünnepli az Opportunity a leszállásának 11-ik évfordulóját

űrkutatás
2015 január 28., 14:50

A Cape Tribulation domb, amelynek a tetejéről a mozaik készült, az Endeavour-kráter falának egy megemelkedett része. A panoráma teljesen lefedi a 22 kilométer széles krátert. A kép nagyfelbontású verziója itt érhető el.

Az Endeavour-kráter a Cape Tribulation domb tetejéről, az Opportunity panoráma felvételén. Forrás: NASA/JPL
photo_camera Az Endeavour-kráter a Cape Tribulation domb tetejéről, az Opportunity panoráma felvételén. Forrás: NASA/JPL

A mozaikon látszik egy amerikai zászló is, amely a marsjáró robotkarjának kábeleit védő alumínium lemezre van ráfestve. A zászló a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak állít emléket. A felhasznált a fémdarab a World Trade Center romjai közül lett kiemelve.

Forrás: NASA/JPL
photo_camera Forrás: NASA/JPL

A marsjáró 2011 óta vizsgálja az Endeavour-kráter nyugati részét. A kráterfal egy alacsonyan fekvő régiójától, 135 méternyi magasságkülönbséget kellett leküzdenie, hogy elérje a Cape Tribulation domb tetejét. Innen az Opportunity dél felé indult tovább, egy Marathon-völgy elnevezésű régió irányába, ahol víz jelenlétében keletkező ásványokat detektáltak a bolygó körül keringő űrszondák.

Az utóbbi hetekben problémák merültek fel a marsjáró flash memóriájával. Általában ezen tárolja az adatokat, amikor éjszakára ki van kapcsolva. Így most az irányítók flash memória nélkül működtetik az Opportunity-t, amíg egy jelenleg tesztelés alatt álló szoftverfrissítéssel vissza tudják állítani annak használhatóságát.

Az Opportunity - amelynek akkumulátorait a Curiosity-vel ellentétben napelemek töltik fel - éjszakára kikapcsolja a rendszereinek többségét, hogy legyen elég energiája a nappali működéshez. A flash memória használata nélkül azonban éjszaka nem tud adatokat és képeket tárolni, így most minden marsi nap végén elküldi az adatokat a Földre a NASA keringőegységein keresztül.

Forrás: NASA/JPL
photo_camera 2014 nyarán az Opportunity megdöntötte a Földön kívüli vezetés távolsági rekordját. Forrás: NASA/JPL

Az Opportunity 41.8 kilométert tett meg a Mars Meridani Planum régióján a 2004. január 25-ei landolása óta. Ez a távolság nagyobb, mint bármilyen más ember alkotta eszköz által megtett út a Földön kívül. A küldetést eredetileg 3 hónaposra tervezték, de a napelemek a vártnál sokkal jobb teljesítménye, a marsi szél általi megtisztításuk és a JPL mérnökeinek találékonysága lehetővé tette a sokszoros meghosszabbítását. A 11 éves munka során az Opportunity erős bizonyítékokat talált ősi, nedves körülményekre a Marson.

A Mars Exploration Rover program keretében két azonos marsjáró landolt 2004. januárjában, a bolygó két ellentétes oldalán. Az Opportunity társa, a Spirit is egyértelmű bizonyítékokat talált a nedves ősi körülményekre a Gusev-kráterben. Az ősi környezet néhol erősen savas, máshol semlegesebb lehetett. Utóbbiak elméletben alkalmasak lehettek élet fenntartására.

(via NASA JPL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.