Ukrán menyecskékkel enyhítené a kínai állami média a nők hiányát az országban

külföld
2015 január 28., 21:08
comments 152

Teljesen komoly cikkben, infografikák segítségével értekezett arról a kínai állami kézben lévő Peking News január 22-ei számában, hogy az ukrán nők segítségével lehetne megoldani a kínai társadalomban komoly feszültségforrásnak számító nőhiányt. Pontosabban azt, hogy az országban nagyon felborult a férfiak és a nők aránya, főleg az évtizedeken át szigorúan érvényben tartott egygyerekes családpolitika eredményeként.

Míg a világátlag az, hogy 100 megszületett lányra 105 fiú jut, addig Kínában még tavaly is 115 újszülött fiú jutott 100 lányra. Igazán a nyolcvanas években bevezetett szonogramos technológia elterjedése óta, amivel meg lehet mondani a gyermek nemét, harapódzott el a probléma, jelenleg 33 millióval több férfi él az országban, mint nő.

A kínai kormány pár éve már felismerte a problémát, kampányokkal és anyagi ösztönzőkkel próbálják lánygyermekek vállalására késztetni a szülőket. Kis javulás már történt ugyan, de ez még mindig kevés, ugyanis elég komoly társadalmi meggyőződéseket kéne most meghaladni mindezzel.

A kínai közmédia pedig úgy kezeli a kérdést, mint ami igazán a férfiak számára jelent fenyegetést. Ennek a kampánynak lett egyik eleme, hogy a Peking News azt javasolta, hogy az ukrán nők jelenthetnek megoldást Kína problémájára. A cikkben azzal a kérdéssel indítanak, hogy ugyan mennyire lehet nehéz egy jómódú vőlegénynek társat találnia, majd rátérnek arra, hogy a mennyasszony-export már egy csomó országból jól működik. Példaként Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat említi az újság. Még infografikán is feltüntetik, melyek a legnépszerűbb helyszínek, ahol társat találhatnak maguknak a fiatal kínai férfiak. Dél-Koreát kifejezetten ajánlják például, mert az ott külföldivel házasodó nők 26 százaléka kínai választottjához ment hozzá 2012-ben. Ez pedig csak nőni fog, mert egy népszerű koreai tévés színésznő is épp nemrég ment hozzá egy kínai színészhez, érvel a cikk, amiben Ukrajna is kiemelt lehetséges célpontként jelenik meg. (Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.