Gattyán telefonját is lehallgathatták, hogy kiderüljön, elég adót fizet-e Magyarországon

gazdaság
2015 január 29., 12:47
comments 251

A Figyelő megtudott több új információt a 174 milliárdos vagyonával a Forbes magazin szerint pillanatnyilag leggazdagabb magyar, Gattyán György elleni adóhatósági vizsgálatról.

A milliárdos vagyonát a Livejasmin nevű pornós szolgáltatással megalapozó Gattyánt évek óta vizsgálja fokozott figyelemmel a NAV. 2013 szeptemberében derült ki, hogy cégbirodalmának egy részét Luxemburgba költözteti. Állításuk szerint nem a NAV-vizsgálat miatt, hanem annak érdekében, hogy a Docler Holdinggal könnyebb legyen a tőzsdére lépni.

A Figyelő azt írja, hogy a Gattyán birodalom magyarországi vállalkozásain NAV-os végrehajtás van. Úgy tudják, a bíróság több ingatlan, cégrészesedés és bankszámla esetében is zár alá vételt rendelt el.

Ennek háttérében állítólag egy portugál cég áll. A kukkolós Jasmin.com - amelyik állítólag tavaly év elején még gyengélkedett, de megint újra szépen termel - licence Gattyáné, pontosabban a WebMindLicenses Kft-é volt. De az oldalt a licencdíj megfizetése után a portguál Lalib üzemeltette. És a forgalmi adót is Portugáliában fizette, ami szemben a magyar 27 százalékkal, ott egy tizessel alacsonyabb, csak 17 százalék.

A NAV gyanúja szerint a portugál céget is Gattyánék irányították Budapestről, céljuk az adóelkerülés volt. Ennek bizonyítására a hatóság titkos adatgyűjtést (telefonlehallgatások, e-mailek betekintése) is bevethetett, legalábbis ezt feltételezik azok, akiket meghallgattak az ügyben. A NAV célja, hogy utólag behajtsa az áfa-különbözetet.

Az ügy állítólag az Európai Uniós Bíróságnál van, a hazai törvényszék tett fel több kérdést, például azt, mennyire használhatók az eljárásban titkosszolgálati eszközökkel szerzett információk. A folyamatban lévő NAV-vizsgálatról a Docler nem adott semmilyen felvilágosítást a Figyelőnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.