Netanjahu felesége az alkalmazottaival visszaváltatta az állami pénzen vett üvegeket, és a pénzt eltette

külföld
2015 január 29., 10:05
comments 138

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felesége éveken át váltatta vissza az alkalmazottaival a miniszterelnöki rezidencián állami pénzen vásárolt italok üres üvegeit, és a pénzt elrakta – írta meg a Háárec, ahogy azt is: idővel Sara Netanjahu visszautalta a palackpénzt.

A cikk szerint Sara Netanjahu 2009-től négy éven át ellopta az üvegvisszaváltásból származó aprópénzt, és csak 2013-ban fizette vissza.

4 év alatt összesen 4000 sékel (250 ezer forint) jött össze az üres üvegekből.

De Sara Netanjahu pontos palacknyilvántartást nem vezettetett, és becslés alapján számították ki a végösszeget: évi 4 ezer sékelre kalkulálták az üvegpénzt.

Az ügy mindeddig titokban maradt. Az államügyész és a nyomozati hatóságok is csak akkor értesültek az üvegügyletről, amikor szerdán a sajtó képviselői válaszért fordultak hozzájuk. A Miniszterelnöki Hivatal képviselője megerősítette, hogy 2013 májusában a pénzt valóban befizette a Netanjahu család.

photo_camera Fotó: Gali Tibbon / AFP

Az ügy koronatanúja a rezidencia volt gondnoka, Meni Naftali, aki kártérítési pert indított egykori munkáltatója, Sara Netanjahu ellen az őt ért különböző sérelmekért, megaláztatásokért. A gondnok vallomásában részletesen leírta, hogy vissza kellett vinniük az üres üvegeket, és az ebből származó pénzt le kellett számolniuk a kormányfő feleségének kezébe. Naftali vallomása szerint ugyanakkor pazarlásra is volt példa: előfordult, hogy egy hónap alatt 7000 sékelt (500 ezer forintot) költöttek virágokra.

Jogi szakértő szerint az üvegekért kapott pénzek törvénytelen megszerzése, és ehhez az állami alkalmazottak felhasználása lopásnak vagy csalásnak tekinthető, a pénz visszaszolgáltatása – a pontos összeg meghatározása nélkül – ugyan csökkenti a cselekmény súlyát, de nem szünteti meg azt.

Az államügyész még nem adott választ a lap kérdésére, miszerint nem kellene-e Sara Netanjahu ellen nyomozást elrendelni az ügyben.

A volt gondnokon kívül egyébként a rezidencia két dolgozója is pereskedik a miniszterelnök felesége ellen, de a bírósági procedúrát a kormányfő kérésére a választások utánra halasztották. Múlt heti meghallgatásukon egyikük azt mondta, hogy Sara Netanjahu rendszeresen szidalmazta őket, „különösen nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után”.

Az Izraelben népszerűtlen miniszterelnök-feleség a március közepén esedékes választás előtti kampány egyik fel-felbukkanó témája. Pár éve úgy vélte, hogy kezd elhasználódni saját villájuk kerti ülőgarnitúrája. Erre ugyanolyat vásároltatott a rezidenciára, majd a kettőt kicserélte, így a vadonatúj került a magánvillájukba. (Az ügy aztán kiderült, és vissza kellett cseréltetnie a garnitúrát.) (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.