Veszélyben az USA jemeni drónprogramja

külföld
2015 január 30., 16:33
comments 32

Jemen rettenetes ország.

Társadalma mélyen megosztott a többségi szunniták és a síita arab hútik között, egyre erősebb a jemeni al-Kaida, ami a terrorszervezet jelenleg legerősebb szárnya, a főleg a szunniták támogatásában bízó nyugatbarát kormány pedig az ország egyre kisebb részét tartja csak ellenőrzés alatt. Hogy ki kit mennyire szeret Jemenben, az kb. így néz ki:

photo_camera Vízszintes tengelyen aki érez, függőlegesen aki felé érez.

Ebben a helyzetben jött el majdnem két hete a hútik puccsa. A síita Irán által is támogatott síita húti felkelők elfoglalták a főváros, Szanaa kormányépületeit, az ország vezetői így kénytelenek voltak délre, a biztos szunnita többségű területekre menekülni.

A gond ezzel az egésszel az, hogy az al-Kaidát eddig legkönnyebben amerikai dróntámadásokkal lehetett kordában tartani, meg közös amerikai-jemeni titkosszolgálati akciókkal.

A jemeni titkosszolgálati infrastruktúra jelentős része azonban a puccs miatt a hútik kezére került.

Ez két szempontból rossz, egyrészt azért, mert a kormány titkosszolgálata sokkal kevesebbet lát az országból, másrészt azért mert a titkosszolgálati infók megbízhatatlanabbak is lettek, hiszen nem tudni, hogy a hútik mennyire vették át a jemeni titkosszolgálat forrásait. Az Egyesült Államok ezért felvette a kapcsolatot a hútikkal, de a hivatalos amerikai források a Reutersnek azt mondták, az USA és a hútik között jelenleg nincsen semmilyen titkosszolgálati együttműködés.

A gyengébb infók pedig aláássák a dróntámadásokra alapozott al-Kaida elleni stratégiát is, mert kevesebb megbízható infó jön a terrorszervezet vezetőinek ügyeiről is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.