Meghalt Carl Djerassi, a fogamzásgátló feltalálója

gyász
2015 január 31., 13:17
comments 48

Carl_Djerassi

Carl Djerassi 1923. október 29-én született Bécsben, zsidó családban. Bolgár apja és osztrák anyja egyaránt orvos volt. Egy ideig Bulgáriában, majd szülei válása után anyjával az osztrák fővárosban élt. 1939-ben a nácik elől az Egyesült Államokba menekült, ahol középiskolai tanulmányait követően a Wisconsini Egyetem hallgatója lett, 21 évesen doktorált szerves kémiából. Tudományos hírnevet két hormon, a kortizon és a gesztagén szintetizálásával szerzett.

Utóbbit alapul véve alkotta meg két bostoni kollégája, Gregory Pincus és John Rock segítségével az antibébi tablettát. E kifejezést azonban mindig is határozottan elutasította, mert - mint mondta - a pirula nem a gyerekek ellen, hanem a nőkért volt.

A tudóst szombatra virradóra érte a halál San Franciscó-i otthonában, kilencvenegy éves volt.

Enovid

A szer forgalomba hozatalát 1960. május 9-én engedélyezték az amerikai hatóságok. Az Enovid névre keresztelt kis zöld pirula a múlt század azon találmányainak sorába került, amelyek az atombombához, a televízióhoz vagy az internethez hasonlóan alapjában változtatták meg az életet.

Az Enovid megjelenése éles vitákat váltott ki az óceán mindkét partján. 1961-ben a német Schering gyógyszeripari konszern is piacra dobta saját antibébi-piruláját Anovlar néven, amelyet kezdetben csak férjes asszonyoknak, "menstruációs panaszok" kezelésére írhattak fel. A fogamzásgátló tabletta ugyanis a múlt század hatvanas éveinek társadalmi felfogásába ütközött.

VI. Pál pápa - akinek rengeteg tapasztalata lehetett a hormonális fogamzásgátlásról - 1968-ban kiadott Humanae vitae kezdetű enciklikájában bűnnek nyilvánította, és elutasította a fogamzás elleni hormonális védekezést.

Az első pirulák még 100 mikrogramm ösztrogént tartalmaztak, így mellékhatásokkal: fejfájással, szédüléssel, hányingerrel járt a használatuk. Az utóbbi években azonban már legfeljebb 20-30 mikrogrammot tartalmaznak.

Carl Djerassi 2002-ig tanított, előbb a detroiti Wayne State University, majd a Stanford Egyetem oktatója volt. Ausztriába először az 1950-es években tért vissza, élete vége felé egyre több időt töltött szülővárosában. Íróként is tevékeny volt, verseket és színdarabokat is szerzett, utóbbiakat többek közt Edinburghban és Londonban is bemutatták. Jelentős műgyűjtő volt, több mint 150 alkotással az övé volt az egyik legnagyobb magánkollekció Paul Klee műveiből. A gyűjteményt felerészben a San Franciscó-i Modern Művészeti Múzeumra, felerészben a bécsi Albertinára hagyományozta. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.