Amnesty International: Merkelnek fel kell szólalnia a magyar civil szervezetek elleni támadások ügyében

POLITIKA
2015 február 02., 06:45
comments 43

Az Amnesty International elvárná Angela Merkeltől, hogy szólaljon fel a magyar civil szervezetek érdekében. John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója szerint

„A magyar hatóságok folyamatos támadása a civil szervezetek ellen minden szempontból egy boszorkányüldözésre emlékeztet. Az EU vezetőinek nagyon ébernek kell lenniük, hiszen az Oroszországban kifejlesztett eszközök már egy EU tagállamban is kezdenek megjelenni. Angela Merkel nem mulaszthatja el az alkalmat, hogy hétfőn szót emeljen ez ellen.”

Az Amnesty International a civil szervezetek hatósági vegzálásáról most adott ki egy jelentést. Az Amnesty szerint az eljárás „egy politikailag motivált vizsgálat volt, amelyet megelőztek a miniszterelnök és más kormányzati tisztviselők nyilatkozatai, amelyekben már előre valószínűsítették a szervezetek bűnösségét, bármiféle kézzelfogható bizonyíték nélkül.”

Jeney Orsolya, az AI magyarországi igazgatója szerint

„a civileket érő támadás stigmatizálja az egész civil szférát, sérti az egyesülés és a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot, és ami a legfontosabb, veszélyezteti az egész társadalmat, amelynek az érdekében ezek a szervezetek dolgoznak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.