Hazatért Horvátországba a háborús bűnös Branimir Glavaš

külföld
2015 február 02., 13:20

Négy év után szabadult börtönéből Branimir Glavaš, aki 1991-92-ben Eszék városparancsnoka volt. A horvát-szerb háború kezdeti időszakában a horvát legfelsőbb bíróság 2010-es ítélete szerint háborús bűnöket követett el, parancsára több eszéki szerb civilt kínoztak meg és végeztek ki.

Az ítéletet négy évvel később a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette. Az alkotmánybíróság jogtechnikai kifogásokat talált, véleményük szerint az alsóbb bíróságok hibás vádpontokat fogalmaztak meg.

Glavaš, aki büntetését a hercegovinai Mostarban töltötte, azután térhetett haza, hogy a horvát ügyészség visszavonta ellene egy más ügyben kiadott elfogatóparancsát. Ugyanakkor az ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatását is a másik, szintén emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított ügyben.

Glavašt hősként üdvözölték Eszéken, ahol 1500 ember és a főtéren rendezett buli várta. A rendezvényre késve érkező Glavaš ezen a Nyugat és Washington bábjának nevezte a kormányzó balközép koalíciót és tiltakozott az ellen, hogy a horvát hatóságok egyre több háborús veterán ellen indítanak vizsgálatot a háborúban elkövetett bűneik miatt. (Via Balkaninsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.