Pozsgay Imre átveszi a Petőfi-emléklap a helytállásért elismerést Schmidt Máriától

POLITIKA
2015 február 3., 9:51
comments 228
Pozsgay Imre korábbi államminiszter átveszi a Petőfi-emléklap a helytállásért elismerést Schmidt Máriától, a Terror Háza Múzeum főigazgatójától a múzeumban (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Petőfi-díjról ezt lehet tudni:

"A Petőfi-díjat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány alapította 2009-ben a közép-európai népek szabadságáért meghozott áldozatok és teljesítmények elismerésére. Az alapító a mellszobor és 10 ezer eurós pénzjutalom segítségével olyan személyiségeket kíván jutalmazni, akik megalkuvás nélkül, az emberi együttlét legnemesebb és legsúlyosabb döntéseit hozták meg."

A képhez Schmidt Mária három korábbi gondolatát szeretném ajánlani:

"A kommunista diktatúrák összeomlása ugyanis nem jelentett egyet az önkényuralmi rendszerek szellemi struktúráinak azonnali eltűnésével."

"A kommunizmus bukása máig nem teljes. A Szovjetunió helyébe tizenöt utódállam lépett, amelyek mindegyikét vagy az egykori kommunista párt tagjai, vagy a KGB egykori felelősei kormányozzák. A kommunizmus tehát ma is politikai realitás. Míg a nácizmus időben és térben nagyon koncentráltan létezett, a kommunizmus majdnem az egész huszadik századot kitöltötte és a világ minden részére kiterjedt. Sötét árnyéka még mindig ránk vetül. Még nem vigasztaltuk meg azokat, akiket a kommunista diktatúra megalázott, akiknek kettétörte az életét, akiktől elvette a reményt. Még nem kértek bocsánatot a tettesek, még nem tudtak megbocsátani az áldozatok. Még nem merünk bízni egymásban és magunkban. Még nem tudjuk elhinni, hogy a sorsunk a kezünkben van. Bármennyire szeretnénk, még nem vagyunk túl rajta."

"A kommunista rendszer bűneiért az elkövetőknek felelniük kell, az egykori kommunista vezetőknek ki kell vonulniuk a közéletből, a szellemi életből a kommunista ideológia maradékának is el kell tűnnie."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt