Orbán etalon válaszokkal szerelte le Merkel kancellárt Szijjártó szerint

2015 február 3., kedd 10:24
302

Az állami rádió reggeli műsorában Szijjártó Péter külügyminiszter újabb titkokat osztott meg Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnapi, zárt ajtók mögött folytatott beszélgetéséről. Így most megtudhattuk, milyen simán kezelte Orbán a német kancellár aggályoskodásait. (Itt meghallgathatja, 180 perc, 1:34:00 környékén.)

Merkel szóvá tette például, hogy születtek olyan kormányzati döntések, amelyek "befolyásolják német gazdasági szereplők befektetési tevékenységét" Magyarországon, cégnevek említése nélkül. De Szijjártó elmondta, Orbán elmés válasszal vágott vissza:

"Ha olyan rossz és kiszámíthatatlan lenne a gazdasági környezet Magyarországon, akkor miért van jelen itt vagy hatezer német cég? Miért jött volna a hatmilliárd eurónyi német tőke a kormányváltás óta?

Na ugye? Ilyen megnyugtató válaszokat adott a magyar miniszterelnök Angela Merkelnek.

Szóba került az illiberálisozás is, mondta Szijjártó, "1 perc 20 másodpercig foglalkoztak ezzel a kérdéssel". A magyar miniszterelnök "világossá tette", hogy különböző országokban különböző demokráciafelfogás van, és "egyikőjük sem veszi magának a jogot", hogy beleszóljon a másik dolgába. Ahhoz nem fér kétség Szijjártó/Orbán szerint sem, hogy egy olyan közösséghez tartozunk, az Európai Unióhoz, aminek megkérdőjelezhetetlen értéke a (jelzőnélküli) demokrácia.

De egyébként sincsenek konfliktusok, azaz, Szijjártó szavaival:

"Nem nehezítik a magyar-német viszonyt konfliktusok, amelyek elnehezítenék az együttműködés építését."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt