Merkel és Hollande egyelőre nem győzte meg Putyint

Közös nyilatkozat nélkül fejeződött be a Kremlben Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz államfő tárgyalása az ukrán válságról. Az orosz elnök szóvivője szerint Angela Merkel és Francois Hollande moszkvai idő szerint péntek éjfél után elhagyták a Kremlt, és a repülőtérre indultak. Az állami vezetők a tárgyalások tapasztalatait az úgynevezett normandiai formátumban, Petro Porosenko ukrán elnök bevonásával vasárnap telefonon fogják megvitatni.

Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Merkel, Hollande és Putyin több mint öt órán át tárgyalt. Közép-európai idő szerint este fél nyolckor ült le a tárgyalóasztalhoz, majd fél 11 tájékán munkavacsorán folytatták a megbeszélést. Ők maguk nem adtak semmilyen információt a tárgyalásokról, amelyek szakértők és küldöttségeik tagjai nélkül, a legnagyobb titoktartás mellett folytak.

Putyin szóvivője mindössze annyit közölt a tárgyalásokról, hogy egy dokumentum elfogadása lett volna a cél. A dokumentumba a német kancellár és a francia államfő javaslataiból kiindulva Petro Porosenko ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzeléseit is bele akarták foglalni. A szóvivő építő jellegűnek, tartalmasnak és érdeminek nevezte a három állami vezető megbeszéléseit.

Francois Hollande a moszkvai tárgyalások előtt azt közölte, hogy a német kancellárral az ukrajnai válság rendezését célzó javaslatokat visznek Putyinhoz, de azok tartalmáról nem beszélt. A francia államfő hangsúlyozta, hogy az ukrajnai válság átfogó rendezése a célja, de hozzátette, hogy nem lehet előre megjósolni Putyinnal folytatandó tárgyalásuk eredményét. A német kancellár egy berlini sajtótájékoztatón elismerte, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a kelet-ukrajnai válságövezetben.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtökön ugyancsak több mint 5 óra hosszan tárgyalt Kijevben Petro Porosenko ukrán államfővel. A politikusok az ukrán fővárosban sem tettek közös nyilatkozatot. Az ukrán államfői hivatal közleményben tudatta, hogy Németország, Franciaország és Ukrajna a szeptemberi minszki megállapodás betartását szorgalmazta. Az állami vezetők azonnali tűzszünetre, a külföldi csapatok és nehézfegyverek Kelet-Ukrajnából történő kivonására, az orosz-ukrán határ lezárására és a hadifoglyok elengedésére szólítottak fel. További részleteket nem közöltek a hosszas egyeztetés tartalmáról. (MTI)