Térképen a világ összes csirkéje, disznója és tehene

2015 február 7., szombat 17:46
54

A világon nagyjából 19,6 milliárd csirke, 1,4 milliárd marha és 980 millió sertés él. Ez a három állatállomány, melyet az ember főleg élelmezési célra nevel, együtt nehezebb, mint a világon élő összes ember és minden vadállat tömege együttvéve. Ez a hatalmas állatállomány az emberiség növekvő élelmiszer-igényével párhuzamosan egyre nő, így pedig egyre nagyobb kihívásokat jelent az emberiség számára. Az állattartásnak ugyanis vannak káros környezeti hatásai is, az állatállományt tizedelő betegségek pedig komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek.

Éppen ezért fontos, hogy tudjuk, pontosan hol és milyen sűrűségben élnek ezek az állatok.

Egy új tanulmány szerzői térképen ábrázolták a világ marháit, sertéseit és csirkéit (a kecskékről és a kacsákról szóló térképek még csak eztán jönnek). A térképeken az egyes állatfajhon négyzetkilométerenkénti sűrűségét mutatják meg.

Itt vannak a világ marhái:

Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

A legtöbb marha tehát Indiában él, de sok van belőlük Kelet-Afikában, Európa északibb részein és Dél-Amerikában is.

Íme a világ sertésállománya:

Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

Disznóban a kínaiak a császárok, de néhány európai országban is sok sertés zsúfolódik össze. A muszlim országok többsége azért szürke, mert ők vallási okokból nem tartanak számottevő mennyiségű sertést.

Végül pedig a világ csirkéi:

Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

Itt is Kína nyer, de az USA keleti partján is sok csirke van. A csirkék eloszlásán látszik az is, hogy nagyjából követi a minta az emberi népsűrűséget: ahol sok ember van, ott valószínűleg sok a csirke is.

Készült térkép a kacsákról is, de az még nincs kész, hiányoznak róla az Afrikai és Dél-Amerikai adatok.

Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

 

Ide kattintva nézhetünk kontinensnyi térképeket is. Ezeken látszik, hogy Magyarországon összesen sem csirkéből, sem disznóból, sem marhából nincs kiemelkedően sok, de például Hajdú-Bihar megye disznóban európai összehasonlításban is erős, a magyar csirkék pedig Komárom-Esztergom megyében laknak legsűrűbben.

Forrás: Livestock.geo-wiki

(via Vox)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt