Térképen a világ összes csirkéje, disznója és tehene

ÁLLAT
2015 február 07., 17:46
comments 54

A világon nagyjából 19,6 milliárd csirke, 1,4 milliárd marha és 980 millió sertés él. Ez a három állatállomány, melyet az ember főleg élelmezési célra nevel, együtt nehezebb, mint a világon élő összes ember és minden vadállat tömege együttvéve. Ez a hatalmas állatállomány az emberiség növekvő élelmiszer-igényével párhuzamosan egyre nő, így pedig egyre nagyobb kihívásokat jelent az emberiség számára. Az állattartásnak ugyanis vannak káros környezeti hatásai is, az állatállományt tizedelő betegségek pedig komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek.

Éppen ezért fontos, hogy tudjuk, pontosan hol és milyen sűrűségben élnek ezek az állatok.

Egy új tanulmány szerzői térképen ábrázolták a világ marháit, sertéseit és csirkéit (a kecskékről és a kacsákról szóló térképek még csak eztán jönnek). A térképeken az egyes állatfajhon négyzetkilométerenkénti sűrűségét mutatják meg.

Itt vannak a világ marhái:

photo_camera Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

A legtöbb marha tehát Indiában él, de sok van belőlük Kelet-Afikában, Európa északibb részein és Dél-Amerikában is.

Íme a világ sertésállománya:

photo_camera Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

Disznóban a kínaiak a császárok, de néhány európai országban is sok sertés zsúfolódik össze. A muszlim országok többsége azért szürke, mert ők vallási okokból nem tartanak számottevő mennyiségű sertést.

Végül pedig a világ csirkéi:

photo_camera Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

Itt is Kína nyer, de az USA keleti partján is sok csirke van. A csirkék eloszlásán látszik az is, hogy nagyjából követi a minta az emberi népsűrűséget: ahol sok ember van, ott valószínűleg sok a csirke is.

Készült térkép a kacsákról is, de az még nincs kész, hiányoznak róla az Afrikai és Dél-Amerikai adatok.

photo_camera Forrás: PLOS (katt, és nagyobb lesz)

 

Ide kattintva nézhetünk kontinensnyi térképeket is. Ezeken látszik, hogy Magyarországon összesen sem csirkéből, sem disznóból, sem marhából nincs kiemelkedően sok, de például Hajdú-Bihar megye disznóban európai összehasonlításban is erős, a magyar csirkék pedig Komárom-Esztergom megyében laknak legsűrűbben.

photo_camera Forrás: Livestock.geo-wiki

(via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.