Csodát tett a pápa: húsz új bíborost kreált

vallás
2015 február 11., 10:53
comments 26

Húsz bíborost nevez ki (egyházi kifejezéssel kreál) Ferenc pápa február 14-én, amire a Vatikánba érkeznek az egyházat vezető bíborosi kollégium tagjai. Az új bíborosokkal az egyházfő tovább módosítja a papaválasztó testület földrajzi egyensúlyát,

Európából a világ legtávolabbi részei felé mozdítva el azt.

A bíborosok a kinevezéseket megelőző két napban a Vatikánban tanácskozásra ülnek össze, amelyen a pápa is részt vesz.

Ferenc pápa szombat délelőtt a Szent Péter-bazilikában adja át az új bíborosoknak a kinevezésüket jelképező bíborosi gyűrűt és süveget, valamint kijelöli számukra a Rómában levő címtemplomukat. HELLYEAH%!!%!

A húsz új bíboros között 15 nyolcvan évesnél fiatalabb, vagyis jogosult arra, hogy részt vegyen egy esetleges pápaválasztó konklávén, illetve öt a nyolcvan év feletti, aki nyugalmazott bíborosi címet kap.

Nagyon belejött a kreálásba a pápa, már másodszorra nevez ki bíborosokat.

Tavaly februárban 19 új bíborost nevezett ki, és közöttük 16 volt a nyolcvan évesnél fiatalabb, vagyis pápaválasztó. Ferenc pápa már egy évvel ezelőtt is úgy alakította az esetleges utódját megválasztó bíborosok összetételét, hogy az általa kreált 16 pápaválasztó közé csupán négy olyan bíborost választott, aki a kúrián dolgozott. Számuk egy év elteltével tovább csökkent.

Szükség lesz egy bázisdemokrata tanácsadóra egy esetleges konklávén, hiszen a szombaton kinevezendő új kardinálisokkal a bíborosi kollégium létszáma 228-ra emelkedik.

Ami a földrajzi összetételt illeti, február 14-én a pápaválasztó bíborosok között

  • 57 lesz európai,
  • 18 észak-amerikai,
  • 18 közép-dél-amerikai,
  • 15 afrikai,
  • 14 ázsiai,
  • 3 pedig Óceánia képviselője.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.