8 millió tonna műanyagszemét megy évente az óceánokba

2015 február 13., péntek 10:43
22

Ez derült ki egy új tanulmányból, ami szerint a következő évtizedben még ennél is sokkal több lehet, ha a nemzetközi közösség nem fejleszti a hulladékkezelési stratégiáit.

A Georgiai Egyetemen dolgozó Jenna Jambeck amerikai és ausztrál kutatókkal együtt tanulmányozta az óceánokba jutó műanyaghulladékok elsőszámú forrásait és azok éves termelését. A szakemberek szerint a világ 192 tengerparti országa 275 millió tonna műanyagszemetet termelt 2010-ben, és ebből 4,8-12,7 millió tonna került végül az óceánokba.

Az adatok alapján a kutatók 8 millió tonnára becsülték az éves átlagot, ami évről-évre növekszik, és a becslések szerint idén már több mint 9 millió tonna műanyag fog kikötni az óceánokban, és 2025-ben a 2010-es érték kétszeresére kell számítani.

Egyebek közt bevásárlószatyrok, palackok, játékok, élelmiszercsomagoló anyagok, halászhálók, cigarettaszűrők, napszemüvegek és vécéülőkék szennyezik a környezetet, és károsítják súlyosan az óceánok növény- és állatvilágát.

Az amerikai Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői megnevezték azt a 20 országot, amik a legtöbb műanyaghulladékot engedték az óceánokba 2010-ben. A vezető Kína, ami a globális mennyiség nagyjából 30 százalékáért felelős, majd jön Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Srí Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria és Banglades. Az Európai Unió tengerparti országai együtt a 18., míg az Egyesült Államok a 20. helyre került.

A kutatók által kidolgozott modellek szerint egy ország népességének nagysága és hulladékkezelési rendszerének minősége nagyban meghatározza, hogy a megtermelt szemét mekkora hányada fog az óceánokba kerülni. (Reuters via MTI)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt