Letöltendőt kapott egy volt miniszter

Korrupcióért jogerősen 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Miron Mitrea volt közlekedési minisztert, a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik meghatározó politikusát. Mitreát kb. 1 millió lej (kb. 70 millió forint) értékű megvesztegetés elfogadásában találták bűnösnek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a volt minisztert Irina Jianu, a tárca alárendeltségében működő építkezési szakhatóság korábbi vezetője vesztegette meg, aki ingyen újíttatta fel a miniszter anyjának házát, így hálálva meg kinevezését és a tisztségben való megtartását.

Az ügyben az egy hónapja feltételesen szabadlábra helyezett Irina Jianu is újabb öt hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Őt ugyanis korábban 6 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték abban a – kampányfinanszírozással összefüggő – korrupciós perben, amiben 2012-ben először került börtönbe Adrian Nastase volt román miniszterelnök.

Miron Mitrea 2000-től 2004-ig, a Nastase-kormányban vezette a közlekedési, közműépítési és lakásügyi tárcát. A kilencvenes évek elején szakszervezeti vezetőként ismertté vált Mitrea több mint 20 évig töltött be különböző vezető tisztségeket a Ion Iliescu volt államfő és Adrian Nastase volt miniszterelnök nevével fémjelzett pártban, a mai PSD-ben, amivel többször bejutott a bukaresti parlamentbe. A politikus két hete lemondott a képviselői mandátumáról.

Mitrea közlekedési miniszteri ténykedéséhez fűződik többek közt az észak-erdélyi (Nagyvárad-Marosvásárhely-Brassó) autópálya megépítését célzó 2003-as szerződés megkötése az amerikai Bechtel céggel. A szerződést 2013-ben bontották fel, miután a költségvetési forrásokból – uniós támogatás nélkül – építendő sztrádából 10 év alatt csak 52 kilométer készült el, 1,4 milliárd euróért. (MTI)