A parlamenti pártok áldását kérte Orbán és Szijjártó a magyar külpolitika további alakításához

Tbg
külföld
2015 február 14., 10:32
comments 72

"A parlamenti pártok támogatását kérte a nemzeti külpolitikai célok eléréséhez Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a frakcióvezetőkkel folytatott szombati egyeztetésen, az Országházban"

- írja az MTI.

photo_camera MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Az ülésen ott volt: Rogán Antal (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik) és Szél Bernadett (LMP frakcióvezető-helyettes).

Orbán javítana az USA-val való politikai kapcsolatokon

Téma volt az Ukrajnának nyújtandó magyar segítség, erről azt mondták:

"Magyarország eddig 100 ezer euróval járult hozzá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának működéséhez, és jelenleg 21 magyar tisztségviselő van jelen EBESZ-színekben Ukrajnában."

Támogatást kért a kormányfő és a külgazdasági miniszter az USA-val való béküléshez is:

"Az Egyesült Államokkal egy javuló politikai viszonyban, javuló politikai együttműködésben vagyunk, és további lépéseket kívánunk tenni annak érdekében, hogy a politikai együttműködésünket visszaemeljük a gazdasági és a védelmi együttműködés szintjére"

- fogalmazott Szijjártó Péter, aki emellett a pártok támogatását kérte az "Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése tekintetében", hogy a Magyarországnak fontos gazdasági kérdésekben megállapodhassanak.

Szijjártó az orosz gázról

Erről ą témáról Szijjártó Péter ugyancsak szombaton nyilatkozott hosszabban az MTI-nek:

Idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, és mivel Magyarországra Oroszországból érkezik a legnagyobb mennyiségben gáz, ezt a kérdést megnyugtató módon rendezni kell.

Mint mondta, jelenleg Oroszország és Törökország tárgyal a gázszállításról, jogi kötelezettséggel járó megállapodást még nem írtak alá, ezért is fontos az orosz elnök álláspontjának megismerése.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Déli Áramlatba szánt gázt valóban Törökországba szándékozik szállítani Oroszország, de még sok kérdés van az ár és az útvonal tekintetében.

A miniszter úgy látja, először azt kellene tudni, mikor áll elő az a helyzet, hogy Törökországon át egyáltalán elindulhatna a gázszállítás Közép-Európába, másodszor azt, hogy ez milyen útvonalon történhet, harmadszor pedig, hogy az infrastrukturális és technológiai beruházásokat ki finanszírozza.

Orbán Kijevben

Közben a lengyel Rzeczpospolita napilap értékelte Orbán Viktor pénteki kijevi látogatását is. A magyar kormányfő, aki kedden Vlagyimir Putyint fogadja, ellátogatott és találkozott Petro Porosenko ukrán elnökkel.

A cikk írója szerint a miniszterelnök egyrészt kormánya  ukránellenes beállítottságáról szóló állítások alaptalanságát akarta felmutatni, másrészt  közvetlenül Vlagyimir Putyin keddi budapesti látogatása előtt kezet nyújtott Petro Porosenko elnöknek.

A két ország viszonyát terhelő másik problémaként Gizinski a felfüggesztett Déli Áramlathoz való viszonyt említette, írja az MTI.

Rámutatott: Magyarország „más európai országok nyomására”  beleegyezett az Ukrajnának történő  gázszállításba saját hálózatán keresztül, éppen akkor, amikor „Kijev a legnehezebb pillanatokat élte”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.